Kokku mängisid Eesti mängijad eelmisel nädalal seitsmes riigis 14 kohtumist ning said seitse võitu ja seitse kaotust, väravaid kirjutati meie pallurite arvele 39. Rahvuskoondise kaptenil Martin Johannsonil oli eriti hea nädal, sest Bukaresti Steaua joonemängija sai koguni kaks võitu.

Martin Johannson: mänguaega saan kõvasti ja olen rolliga rahul

Rumeenia kõrgliiga viimases voorus alistas Steaua tänavuse karikavõitja Constanta AHC Dobrogea Sudi 29:26 (17:13) ning maksis nii kätte karikasarja poolfinaalis saadud kaotuse eest. Põhiturniiri võidu oli Johannsoni klubi kindlustanud juba varem, meie joonemängija jäi viimases kohtumises väravateta.

"Meeskonnale oli põhiturniiri võit meeletuks kordaminekuks!" rõõmustas Johannson. "Olime kindlasti stabiilseim meeskond. Samas võibolla lisab ekstra pinget kuna play-offides on nüüd ootused suured nii juhtkonna kui fännide poolt. Toetume liiga parimale kaitsele ja väravavahtidele, nõrgimaks lüliks pean meie rünnakut, ehkki liiga rahulolematu ei selleski vallas olla."

Johannsonil jätkub just tagaliinide kohta vaid kiidusõnu: "Raamide vahel seisvad mehed on olnud täiesti fenomenaalsed terve hooaja vältel ning see sümbioos nende ja kaitse vahel kannab meid siiani. Ja kui paaril korral ongi veidi kaitses lohisenud, siis õnneks on püss lahti läinud rünnakul."

Kahe võiduni mängitavas veerandfinaalis kohtus Steaua pühapäeval põhiturniiri kaheksanda tiimi, Baia Mare CS Minauriga ning sai kodusaalis 25:23 (12:11) võidu, Johannson panustas ühe tabamusega. "Avamäng käivitus raskelt. Kaitse pidas, kuid ise ei leidnud kuidagi vastaste väravat," sõnas Johannson.

"Poolajaks maadlesime viiki ja oma iseloomuliku taktikaga – kõva kaitse ja kiirrünnak otsa – tõime võidu koju," tegi kolmandat hooaega Steauat esindav mees kokkuvõtte. "Play-offid on nagu täiesti uus võistlus, enamus meeskondi veidi krampis ja kõike võib juhtuda. Mäng-mängult loodame, et tunne läheb mugavamaks. Ühes teises veerandfinaalpaaris juba nõrgem sats üllatas võõrsil, seega peab olema tähelepanelik – vigu andeks ei anta."

Johannson on küll sel hooajal visanud "vaid" 40 väravat, ent on Steaua nelja joonemängija seas resultatiivseim. "Meie süsteemis jõuab pall joonele vähem, meilt eeldatakse palju õigeid liikumisi, katteid ja muud säärast. Olen enda rolliga rahul! Alati saaks paremini, aga samas ka kõvasti kehvemini. Mänguaega saan kõvasti ja efektiivsus on olnud rahuldav," lisas Johannson.

Saksamaalt kolm võitu ja kolm kaotust

Eestlaste klubidel Bundesligas polnud hea nädal. Mait Patrail ravib endiselt valu tegevat põlve ja TSV Hannover-Burgdorf sai võõrsil HC Erlangeni käest 28:34 (15:16) kaotuse. Dener Jaanimaa tabas kümnest sooritatud pealeviskest neli, kuid tema TuS N-Lübbecke tunnistas medalitele võitleva SC Magdeburgi 34:24 (18:12) paremust.

Tänu võidule Jaanimaa koduklubi üle tõusis Magdeburg liigatabelis mööda ka Patraili meeskonnast. Tabelitipp on hetkel järgmine: Rhein-Neckar Löwen ja SG Flensburg-Handewitt 46, Berliini Füchse 43, Magdeburg 42, Hannover-Burgdorf 41, THW Kiel 39 punkti. TuS N-Lübbecke säilitas küll 16. koha, aga väljalangemistsoon tuli lähemale, sest 17. astmel asuv TV 05/07 Hüttenberg võitis ning mõlemal on nüüd 12 silma.

Teises Bundesligas liiguvad eestlaste klubide vormikõverad vastupidistes suundades. Janar Mägi oli heas hoos kui viskas viis väravat ja andis kaks resultatiivset söötu, ent EHV Aue sai kolmanda järjestikuse kaotuse, jäädes Bundesliga-tõusu suunas liikuvale SG BBM Bietigheimile 29:37 (12:15) kodus alla. 16.-17. kohtadel on HSG Konstanzil ja Auel võrdselt 18 punkti, aga kehvem väravate vahe jätab Mägi meeskonna väljalangemisjoone alla.

Karl Roosna ja Esseni TUSEM noppisid aga juba neljanda võidu järjest, alistades võõrsil 33:29 (16:13) tabeli punase laterna HG Saarlouisi. Roosna jäi seekord nullile ja Essen jätkab 10. kohal 28 punktiga. Tõusta on keeruline, ent mitte võimatu – koht eespool asuv Karl Toomi tulevae hooaja koduklubi TV Emsdetten on kuue silma kaugusel ja Esseni järgmine vastane.

Saksamaa kolmandas liigas olid eestlaste klubid võidukad. Armi Pärt aitas ühe väravaga kaasa Mecklenburger Stiere 35:33 (16:14) edule HG Hamburg-Barmbeki üle ning jätkab põhjatsoonis kolmandana. Vigastatud Karl Toomita esinenud TV 1893 Neuhausen alistas 29:25 (13:11) HG Oftersheim/Schwetzingeni ja on lõunatsoonis ühe punkti kaugusel püsimajäämiseks vajalikust 13. astmest.

Jürgen Rooba tõusis 154 väravaga eestlaste parimaks snaipriks

Põhjamaades on erinevad play-offi faasid täies hoos. Jürgen Rooba kõmmutas üleplatsimehena kaheksa väravat ja tema Amo HK sai Rootsi esiliigasse püsimajäämiseks olulise 29:27 (14:14) võidu Kärra HF-i üle. Rooba tõusis 154 väravaga sel hooajal Eesti "leegionäride" hulgas resultatiivseimaks, möödudes Ott Varikust (150). Kahe võiduni mängitava seeria teine kohtumine peetakse nädala pärast.

Kahe Tallinna Saksa Gümnaasiumi vilistlase omavahelises mõõduvõtus Soome kõrgliigas jäi poolfinaalseeria avamängus igas mõttes peale Valdar Noodla. Veteran viskas viis väravat kui Helsingi Dicken alistas lisaaja järel Karjaa BK-46 34:31 (14:12, 28:28), Janis Selge kaotajate ridades kätt valgeks ei saanud. Finaalipääsuks on vaja kolme võitu.

Islandil lõppes hooaeg Mikk Pinnoneni jaoks. UMF Afturelding ei saanud veerandfinaalis jagu eelmise hooaja hõbedast FH Hafnarfjördurist. Avamäng kaotati võõrsil 32:34 (12:16) ja teine kohtumine kodus 23:27 (10:14). Eesti koondise mängujuht viskas neis mängudes vastavalt kaks ja kaheksa väravat. Kokku jäi Pinnoneni arvele sel hooajal 68 tabamust.

Sloveenia kõrgliigas sai Andris Celminš kirja viis tabamust – kõik teisel poolajal –, kuid RK Maribor Branik kaotas napilt 27:28 MRD Dobovale. Hollandi meistrisarjas naases pärast vigastust platsile Jesper-Bruno Bramanis, ent jäi nullile kui tema HV Kras/Volendam kaotas Aalsmeeri HV FIQAS-ile 29:34.