2020 EM on ajaloolise tähtsusega, sest esmakordselt korraldatakse finaalturniir 24 riigile, kellest kolm pääsevad turniirile peale otse - korraldajad Austria, Norra ja Rootsi.

Finaalturniirile kvalifitseeruvad teise kvalifikatsioonvooru kaheksa alagrupi kaks paremat meeskonda ja lisaks neli paremat alagruppide kolmanda koha omanikku. Teises kvalifikatsiooniosas mängitakse kaheksas neljaliikmelises alagrupis.

Esimesest voorust on teise võimalik pääseda läbi kahe kvalifikatsiooni, võites kas alagrupimänud või IHF Euroopa karikas (IHF Trophy).

Esimese kvalifikatsiooniosa alagruppide loosimise tulemusena mängib Eesti ühes alagrupis koos Türgi ja Kosovoga. Teised alagrupid: A) Kreeka, Küpros, Fääri saared; C) Itaalia, Luksemburg, Gruusia.

Iga alagrupi võitja pääseb edasi teise kvalifikatsiooniosasse. Alagrupimängud toimuvad tänavu 2.-6. novembrini, 2017. aasta 4.-8. jaanuarini või 11.-15. jaanuarini.

Kõik meeskonnad, kes mängivad esimeses kvalifikatsiooniosas ja ei kvalifitseeru teise kvalifikatsiooniosasse, mängivad IHF European Trophyl, mis toimub tuleva aasta juunis. IHF European Trophyil osalevad lisaks veel Armeenia, Albaania, Andorra, Aserbaidžaan, Bulgaaria, Suurbritannia, Iirimaa, Moldova, Malta.