Võistluste süsteem on sama, mis eelnevatel aastatel. Kõigepealt peetakse 21. septembrist kuni 30. märtsini kohalesõitudega kaheringiline põhiturniir, mille neli paremat pääsevad 12.-13. aprillil Klaipedas või Põlvas toimuvale Final Fourile.

Kaheksast meeskonnast on kuus samad, kes mullugi – Põlva Serviti ja HC Kehra/Horizon Pulp&Paper Eestist, Riia Celtnieks/LSPA Lätist, Klaipeda Dragunas Leedust, Cocks Soomest ning SKA Valgevenest. Seekordsest turniirist loobusid lätlaste Dobele Tenax ja leedulaste Kaunase Granitas-Gaja-Karys, keda asendavad Valgevene klubid Bresti Meškov ning Minski Vitjaz.

Kohe turniiri avapäeval on Põlvas vastamisi Serviti ja Kehra/Horizon Pulp&Paper. Pühapäeval võõrustab Serviti Cocksi ning kehralased sõidavad külla Celtnieks/LSPA meeskonnale.

Serviti peatreener Kalmer Musting: „Esimeseks eesmärgiks on pääs nelja parema hulka, kuid see saab raske olema. SKA ja Brest on traditsiooniliselt tugevad, Cocks toetub kogenenud eestlastele, Dragunas on samuti edasi arenenud.“

Kehra/Horzon Pulp&Paperi juhendaja Jüri Lepp: „Tahame finaalturniirile nelja sekka pääseda. Selleks on vaja eeskätt kodus oma punktid ära võtta. Hea, et avamäng toimub vana tuttava Serviti vastu, sest teistest konkurentidest meil täpne ülevaade puudub.“

Mullu domineeris liigat Euroopa Challenge’i karikasarja võitja SKA, kes kaotas kogu hooaja peale vaid ühe kohtumise, seda põhiturniiril Granitas-Gaja-Karysele. Seejuures olid valgevenelased Balti liigas tagasi kolme-aastase pausi järel ja nüüd on nende huvi veelgi tõusnud. Tänavustest uutest tulijatest on Brest varemgi Balti liigas mänginud, Vitjazi näol on aga tegemist debütandiga. Brest osales Balti liigas viimati neli aastat tagasi, kui oli neljas.

Soome esindajaks on traditsiooniliselt Cocks. Viimasel viiel aastal Balti liigas osalenud Cocks lõpetas debüüthooaja viiendana. Järgnevatel aastatel saadi teine, neljas, taaskord viies ja mullu teine koht.

Eestist löövad traditsiooniliselt kaasa Serviti ja Kehra/Horizon Pulp&Paper, kes jõudsid 2011. ja 2012. aastal finaali, kus mõlemal korral saatis edu kehralasi.

Läti klubid on viimasel kolmel hooajal hõivanud kaks viimast kohta. Tänavu otsustas Tenax loobuda ja ainsana kaitseb lätlaste au Celtnieks/LSPA, kes jäi eelmisel aastal punktita.

Leedut esindab sel hooajal 2012. aasta pronks Dragunas. Mullu oli kolme-aastase pausi järel võistlustules ka Granitas-Gaja-Karys, kuid nemad taandusid liigast pärast ühte hooaega vähemalt ajutiselt.

Balti liiga direktor Urmo Sitsi: „Alguses oli lootust, et Läti meister Ludza Latgols ühineb liigaga, aga nii paraku ei läinud, sest mullu osalenud Tenax ning Granitas-Gaja-Karys ei leidnud hetkel võimalusi jätkamiseks. Tenaxi juhiga oli juttu, et nad võtavad vahe-aasta ja vaatavad, kuidas edasi minna. Kui suvel tundus, et reaalne on kümne meeskonna osalemine, siis tänu valgevenelastele saame jätkata kaheksa klubiga. Tulevikku silmas pidades võiks liigas osaleda 16-20 võistkonda, ent geograafia laiendamise osas plaane pole, sest Baltikumis on sisuliselt amatöörklubid ja pikad reisid ei tuleks hetkel kõne alla. Praegu ongi põhiliseks küsimuseks see, kuidas Baltikumi klubide osakaalu suurendada ja neis liiga vastu suuremat huvi tekitada.“

Ajakava:

21.09. (kell 14.00, Klaipeda): Klaipeda Dragunas – Minski SKA

21.09. (kell 16.00, Riia): Riia Celtnieks/LSPA – Riihimäki Cocks

21.09. (kell 16.00, Minsk): Minski Vitjaz – Bresti Meškov

21.09. (kell 18.00, Põlva): Põlva Serviti – HC Kehra/Horizon Pulp&Paper

22.09. (kell 14.00, Klaipeda): Klaipeda Dragunas – Bresti Meškov

22.09. (kell 15.00, Minsk): Minski Vitjaz – Minski SKA

22.09. (kell 16.00, Põlva): Põlva Serviti – Riihimäki Cocks

22.09. (kell 16.30, Riia): Riia Celtnieks/LSPA – HC Kehra/Horizon Pulp&Paper