Rohkem kui 800 kestvussportlast üle kogu maailma kogunesid pühapäeval Maui saarele Hawaiil, et osaleda üha enam populaarsust koguma hakanud nn „off-road“ triatlonisarja XTERRA maailmameistrivõistlustel. Maastikutriatlon koosneb üldplaanis laineterohkes veekogus ujumisest, maastikurattaga sõitmisest ning ekstreemsest maastikujooksust. Oma olemuselt sarnaneb XTERRA kahtlemata traditsioonilisele krosstriatlonile, ent on siiski oluliselt tehnilisema ja ekstreemsema rajaprofiiliga võistlus.

Maailmameistrivõistluste distantsideks olid nagu ikka traditsioonilised 1,5 km ujumist, 30 km rattasõitu ning 11 km jooksu – sisuliselt samad distantsid, mis terve XTERRA võistlushooaja jooksul sarjas ametlikult kasutusel olnud. Eriti keeruliseks osutus käesoleval võistlusel just jooksuosa, mis sisaldas endas palju ronimist, liivaseid lõike, trassil olevaid looduslikke takistusi ja muid ootamatusi.

Oodatult tuli eelkirjeldatud raja läbimisega kõige paremini toime selle sarja valitseja, hispaanlane Ruben Ruzafa, kelle jaoks oli eilne võit juba tema kolmandaks XTERRA maailmameisteritiitliks. Et Ruzafa võit ei tulnud üllatusena, näitab ilmekalt ka tema kestev domineerimine tänavusel krosstriatloni hooajal, kus hispaanlasel on ette näidata ei vähem ega rohkem kui üheksa järjestikust etapivõitu XTERRA sarjast, samuti ka esikoht ITU krosstriatloni MM-ilt. Eilse võistlusraja läbis Ruzafa ajaga 2:29.56.

Naistest läks MM-i võit Bermudat esindavale Flora Duffyle, kes veel kaks aastat tagasi osales Londoni olümpiamängudel tavatriatloni distantsil. Ajaga 2:47:59 lõpetanud Duffy võitu Hawaiil ei suutnud seejuures väärata isegi mitte hirmuäratav kukkumine rattatrassi keskosas.

Nii Ruzafa kui Duffy teenisid lisaks maailmameistritiitlile ka kumbki auhinnarahaks 20 000 dollarit.