Asi sai alguse teises setis, kui Williams oli avaseti 2:6 kaotanud ning teises setis seisul 1:0, 40-15 Osaka servi vastu võtmas. Kohtunik Carlos Ramos arvas, et nägi Williamsi treenerit Patrick Mouratogloud tribüünilt oma hoolealusele õpetussõnu jagamas ning andis selle eest avalikult hoiatuse, kuigi Williams üritas selgitada, et ta ei saanud treenerilt õpetussõnu.

Kuigi Williams kaotas lõpuks antud geimi, tundus see sõnavahetus teda ergutavat - ta murdis peagi Osaka servi ning läks teises setis 3:1 ette.

Tõeline "show" läks lahti pärast seda, kui Osaka järgmises geimis Williamsi servi murdis, ameeriklanna reketit loopis ning selle eest teise hoiatuse sai, mis tähendas ühte punkti Osakale.

Kui mängijad pooltevahetuse eel väikesele puhkepausile tulid, jätkas Williams kohtuniku süüdistamist ning tahtis, et Ramos avalikult vabandaks. "Ma ei saanud treenerilt õpetussõnu. Te peate seda avalikult teatama," sõnas Williams. "Ma ei teinud sohki. Kuidas te võite midagi sellist väita? Ma pole oma elus kunagi varem sohki teinud. Mul on tütar ja ma seisan selle eest, mis on talle õige. Te võlgnete mulle vabanduse."

Maruliselt oma lemmikut toetanud rahvas hakkas tribüünidel seepeale oma "relvi" kasutama - iga servi eel vilistati kohtunik välja. Osaka suutis sealjuures näidata hämmastavalt kindlat meelt ning järgmised kaks geimi võita.

Williams ei suutnud aga kohtuniku otsust unustada. Seisul 3:4 läks ta taas õigusemõistja juurde ja hakkas temaga vaidlema. "Sa varastasid mult punkti. Sa oled varas," põrutas Williams - ning veel enne seda, kui keegi jõudis aru saada, mis just juhtus, kutsus kohtunik mängijad enda juurde ning andis teada - Williamsit karistatakse ühe kaotatud geimiga. Osaka suutis oma servi hoida ning kulges lõpuks kummalise 6:2, 6:4 võiduni.

Võiduka matšpalli järel ei näinud Osaka välja nagu esimene jaapanlannast Suure Slämmi turniiri võitja. Hetkest, millest oleks pidanud saama tema suur triumf, sai hoopis õnnetu ja kentsakas olukord. Juubeldamise asemel lonkis Osaka võrgu juurde, kummardas Williamsi ees ning langes tema embusesse. Rahvas vilistas - mitte Osaka, aga kohtuniku vastu.

Matši järel süüdistas Williams, nagu ka paljud tennisespetsid ja endised mängijad, kohtunik Ramost seksismis.

"Raske on öelda, mis oleks saanud, kui ma oleksin asja sinnapaika jätnud, sest üritan alati viimase hetkeni võidelda," sõnas Williams mängu järel. "Samas mängis ta suurepäraselt ning vääris võitu täielikult. Lõppude lõpuks oli ta parem."

"Ajas ei saa tagasi minna, aga olen kuulnud, kuidas mehed kutsuvad kohtunikke palju karmimate sõnadega ning pääsevad karistusest. Võitlen naiste õiguste ja võrdsuse eest - ning tundsin, et kui ma ütlesin tema kohta "varas" ja ta mult geimi võttis, oli see seksistlik käik. Ta pole mitte kunagi varem mehelt geimi võtnud, sest mees on talle "varas" öelnud," põrutas Williams, kes tõi mängu ka turniiri alguses juhtunud olukorra, kus Alize Cornet sai karistada, sest võttis väljakul olles viivuks särgi seljast, et see õigetpidi selga panna - kusjuures meestel on selline asi lubatud.

"Ma lihtsalt ei saa sellest aru, aga jätkan naiste eest võitlemist. Näiteks Cornet'l peaks olema lubatud särk seljast ära võtta ilma trahvi saamata. See on ajuvaba."

Naomi Osaka võidukarikaga