Laupäeval algaval Föderatsiooni karikasarja Maailmaliiga üleminekumängul Iisraeli au kaitsev Peer on Kaia Kanepist jagu saanud kolmel korral, viimati 2007. aasta juunis Wimbledoni turniiri teises ringis tulemusega 6:4, 7:5, kirjutab Eesti Päevaleht.

Kuigi aastatega on mõlema tennisisti tase palju muutunud, on 21-aastasel iisraellannal kasutada relv Kanepi ekstreeneri Pablo Giacopelli näol.

„Ta töötas Kaiaga jah, aga alates eelmise aasta lõpust on ta minuga. Me ei räägi trennis Kaiast," tõrjus Peer spekulatsioone, et taustinfo eestlannast võiks talle nädalavahetusel kasuks tulla.

„Ei mina ega Pablo tulnud siia Kaiale ära tegema, vaid Iisrael peab võitma Eestit."

Samuti ei pea Peer Eesti esireketit nädalavahetusel oma tugevaimaks konkurendiks, sest jagu tuleb saada nii Kanepist (maailma edetabeli 19.) kui ka Anist (111.).

„See, et Kaia on edetabelis kõrgemal, ei tee teda veel raskemini võidetavaks, sest mõlemad on väga heal tasemel mängijad. Pealegi on meie viimasest kohtumisest palju aega möödas. Ta on kõvasti arenenud, lisaks mängime veel tema kodus ja väljakul, kus mina varem viibinud pole."

Sport ja poliitika olgu lahus

Peeri tänavune hooaeg algas vastuolulise viisaskandaaliga. Nimelt jäi neiu veebruaris ilma Araabia Ühendemiraatide viisast ning õigusest osaleda kahe miljoni dollari suuruse auhinnafondiga Dubai turniiril.

Korraldajate sõnul jäi uks suletuks tennisisti enda turvalisuse huvides, kuna mõned nädalad tagasi häirisid Peeri mänge Uus-Meremaal Iisraeli-vastased aktivistid. Peer tahab, et ta midagi sellist enam kunagi kogema ei peaks.

„See oli ammu ja ma ei tahaks sellest enam eriti rääkida," ütles ta, kuid jätkas siiski: „Üks mu eesmärke on kõigile selgeks teha, et poliitika ei käi spordiga kokku ning olenemata rahvusest tuleb kõik sportlased riiki sisse lasta. Teema on nüüd ammendatud."

Tõusud ja mõõnad

Peeri karjääri kõrgeim edetabelipositsioon pärineb 2007. aasta jaanuarist, mil ta asus maailma rankingus 15. real. 2008. aasta lõpetas Peer aga 38. kohal, tänaseks on ta langenud 53. kohale.

„Tõusud ja langused käivad igal alal profikarjääri juurde. Eelmine aasta polnud mul kõige parem, aga olen kindel, et jõuan peagi oma õigele kohale tagasi," ütles Peer.

Kuid milline on siis õige koht?  „Ma ei sea selgeid sih­te, vaid üritan lihtsalt igat matši paremini mängida. Olen oma mängu uuesti leidmas ja ootan huviga, mis edasi saab," lisas ta.

Eluloolist, Shahar Peer, Iisraeli parim naistennisist:

Sündinud 1987. aasta 1. mail Jeruusalemmas.

Hakkas tennist mängima kuueaastaselt, profisportlane aastast 2004.

Teenis 2005.-2007. aastani tennisekarjääri kõrvalt Iisraeli sõjaväes sportlastele mõeldud eriprogrammi alusel.

Karjääri parim koht maailma edetabelis 15. (2007 jaanuaris), hetkel 53., võitnud kolm WTA-turniiri, jõudnud Australian Ope­nil ja US Openil veerandfinaali.

Alistanud Kaia Kanepi kolmel korral: 2006 Prahas, 2007 French Openil, 2007 Wimbledonis ja Maret Ani 2006 Plovdivis.