Maailma edukamaid naissportlasi - Graf - oli teistsugune.

Kaheksa aastat maailma aastalõpuedetabelit juhtinud Graf suutis talitseda isegi oma hilisema abikaasa, teise tennisetähe Andre Agassi ameerikalikku laia joont. Graf ise on enda kohta käibele lasknud müüdi sellest, kuidas teised tüdrukud mõtlesid koolipõlves poistest, tema aga üksnes tennisest.

Ajakirjanikud värvisid selle müüdi helesiniseks, tehes Grafist Tuhkatriinu, kes end omal jõul üle kuldas. Steffi Graf on ainus tennisist maailmas, kes on teinud nn kuldse slämmi. 1988. aastal võitis ta ühe kalendriaasta sees kõik neli tippturniiri ja olümpiaturniiri takkapihta. Tol aastal kaotas Graf ainult kaks mängu.

Grafi on pakutud kõigist astmetest kõrgeimale. Saateks Billie Jean Kingi lause „Steffi võib vabalt osutuda aegade parimaks naismängijaks!" Grafi karjääri lõpus detsembris 1999, nimetaski Associated Pressi ekspertide paneel Grafi XX sajandi parimaks naismängijaks.

Graf on võitnud 22 slämmiturniiri ja teeninud auhinnarahadena 22 miljonit dollarit. Ta oli maailma esinumber 377 nädalat.

Graf ja Agassi
Need kaks on kuulsamaid abielupaare spordis. Sarnane oli Grafi ja Agassi stardipositsioon: mõlemad olid pärit sissetulekute poolest keskmisest perest, mõlema karjääri mootoriks oli isa, kes võttis oma järeltulija spordikarjääri hullumeelse hasardiga. Nad nägid oma võsukest tippu tõusmas, kuid õnne see neile ei toonud: papa-Agassi kaotas tervise, Grafi isa vabaduse, sest sattus tütre maksude „minimeerimise" pärast kaheks aastaks trellide taha.

Lapsevanemaid kannustab sageli soov näha, kuidas lapsed täidavad nende endi täitumata unistused. Steffi isa andis oma tütrele reketi, kui too oli kolme ja poolene. Ei andnud sugugi lustimiseks, isas pulbitses kange tahtmine teha tütrest meistermängija. Edunälja istutas tütresse isa.

Samamoodi olnud lood Agassi peres, kus isa konstrueeris omalaadse pallikahuri, millest vuhisenud palle pidi väike Andre päevas 2500 tükki tagasi lööma. Ja nii iga päev. Tasuks sai Agassi maailma parima servitõrje, püsiseisundina aga tennise vihkamise. Oma autobiograafias väidab Agassi, et ta küsis kord oma abikaasalt, kas temagi vihkas tennist. Steffi ei vastanud tookord midagi, ent ta pilk oli Agassi meelest reetnud nõusolekut.

Kolmeteistkümnesena sai Grafist profimängija. Oma esimeses mängus kaotas Graf omaaegsele maailma esireketile Tracy Austinile.

Tark isa
Aastad 1985 ja 1986 olid Grafi jaoks ettevalmistusaastad, et jõuda absoluutsesse tippklassi. Naiste tennist valitsesid siis Chris Evert ja Martina Navratilova, kes kohtlesid uustulnukat karmilt. Evert võitis Grafi kuus esimest omavahelist matši järjest, Navratilova kolm. Grafil kujunes isast treeneri juhendamisel välja rutiin, mis ristus saksa korralikkusega. Vanal Grafil piisas tarkust, et tütart tagasi hoida. 1985. aastal lubas isa tütrele osavõttu kümnest turniirist, Steffist aasta noorem uustulnuk Gabriela Sabatini mängis samal aastal 21 turniiril!

Kui Peter Graf mõistis, et tütar vajab juhendamisel suuremat asjatundlikkust kui temal pakkuda, palkas ta treeneriks Tšehhi tippmehe Pavel Složili, kes jäi Grafiga viieks aastaks. Edaspidi juhendas Grafi kuni karjääri lõpuni šveitslane Heinz Günthardt.

1987. aastat tuleb pidada Grafi läbilöögiaastaks: ta võitis aasta alguses kuus turniiri järjest, võidutsedes ka French Openil. Elu esimene võit slämmiturniiril! Esimese kaotuse sel aastal sai Graf Wimbledonis Navratilovalt.

Imeline 1988
Järgmisel aastal tegi Graf kuldse slämmi. Aasta 1988 oli üks mälestusväärsemaid Grafi karjääris. Ta alistas Australian Openi finaalis Chris Everti 6:1, 7:6; French Openil 32 minutiga Natalia Zvereva 6:0, 6:0 (!); Wimbledonis Martina Navratilova 5:7, 6:3, 6:1; US Openil Gabriela Sabatini 6:3, 3:6, 6:1 ja Souli olümpiafinaalis veel kord Sabatini 6:3, 6:3. Sel aastal kaotas Graf ainult kolm mängu, neist kaks Sabatinile.

Olümpiamängude suhtes on Grafil selge seisukoht: „Need on minu jaoks väga tähtsad, kallid ja suurepärased mälestused. Ja mitte ainult võidu pärast. Mulle meeldis kogemus tervikuna: olümpiakülas elamine, teiste sportlastega kokku puutumine," väitis Graf Londoni olümpia päevil (Eesti Päevaleht, 10.08.2012). „Püüdsin alati ära mõistatada, mis alaga nad tegelevad. See oli lihtsalt niivõrd eriline - juba sellest hetkest peale, kui ma koos teiste Saksa koondislastega lennuki peale läksin. Kõik suhtlesid omavahel, vahetasid kogemusi ...

Ja siis veel avatseremoonia! See ei ole sportlasele kerge, sest sa pead seal tundide kaupa ootama, enne kui sisse marssida saad, aga sellest osa saamine on lihtsalt võrratu! Meie peres on sport alati suure au sees olnud, seega oli olümpiamängudel osalemine vaieldamatult üks mu karjääri kõrghetki," jätkas Graf.

Preili Eeskäsi
Raske oleks tõestada väidet, et Graf oli aegade parim naismängija. Oma karjääri puureketiga mööda saatnud austraallanna Margaret Court mängis 1970. aastal samuti välja suure slämmi, ta võitis 24 slämmiturniiri üksikmängus, lisaks 19 paarismängus ja 21 segapaarismängus. Court on Kim Clijstersi kõrval teine naismängija, kes võitis pärast emaks saamist tippturniire. Graf püsis WTA edetabeli tipus 377 nädalat, samaga võinuks hakkama saada ka Court, kuid tema parimail mängija-aastail polnud WTA iganädalast arvutiedetabelit veel olemas. Võrrelda võiks veel üht näitajat: Court võitis karjääri jooksul 1180 mängu ja kaotas 107 (võiduprotsent 91,68), Grafil olid need numbrid 900/115 ja 89%.

Grafil oli kaasaegsete seas tõsiseid konkurente. Navratilovaga jäi omavaheliste kohtumiste seis 9:9, Sabatiniga 29:11, Monica Selešiga 10:5, Evertiga 8:6. Täpsustagem, et vanemad Navratilova ja Evert olid Grafi tippvormis olles oma apogee juba ületanud, Seleš aga kaotas kaks aastat Grafi poolemeelse fänni tõttu, kellelt sai 1993. aastal Hamburgis otse tenniseväljakul noahoobi.

Tennises olid Grafi peamised relvad tappev eeskäelöök, väga hea liikuvus ja murdumatu tahe. Tagakätt lõi Steffi Graf ainult tugevalt lõigates, kuigi proovis karjääri lõpuosas ära õppida rebitud tagakäelööki. Rohked vead suurt meistrit ei rahuldanud, ta pöördus tagasi vanade liistude juurde.

Aga ikka see eeskäelöök, mis oli Grafi firmamärk ... Fräulein Forehand - niisugune oli Grafi hüüdnimi. Tõenäoliselt oli Grafi tugevaim külg aga määratu enesekindlus, mis jättis konkurentidele mulje, nagu mindaks kokku teerulliga. 1999. aastal tipptennisest kõrvale astunud Graf võis rahulikult öelda: „I have done everything I wanted to do in tennis."

Millised on Grafi tulemused läbi karjääri ning milline on Grafi ja Agassi armastuslugu, loe ajakirja Sport mai 2015 numbrist.

Tekst: Jaan Jürine