Kuigi Kanepi alistus eile Prantsusmaa lahtiste tennisemeistrivõistluste veerandfinaalis venelannale Svetlana Kuznetsovale 5:7, 2:6, mängis ta Pariisi Roland Garros’ liivaväljakutel oma karjääri edukaima turniiri. Ühtlasi valmistas teisipäeval 23-aastaseks saav Kanepi endale suure slämmi turniiril asetamata mängijana kaheksa edukama hulka jõudes ilusa sünnipäevakingi.

“Üks meist pidi kaotama. Mäng näitas, et Kuznetsova on võidetav. Minul jäi pisut puudu kogemustest ja jõust. Seekord,” jättis Kanepi lahtiseks küsimuse jõudude vahekorrast.

Eestis hinnatakse Kanepi esinemist suure eduna. Kuidas hindas lõppenud turniiri Kanepi ise? “Nõustun, oli suur edu. Aga minu jaoks polnud see ootamatu, seal on vist vahe,” arvas tennisist.

Kanepi osaleb enne Wimbledoni ühel või kahel turniiril. “Neist üks on kindlasti muruväljakutel, et Wimbledoni eel muruga harjuda,” selgitas ta. “Lõpetuseks tahaksin tänada kõiki, kes on mulle pöialt hoidnud — ilma oma tiimi ja kaasaelajate toetuseta oleks mul olnud tunduvalt raskem. Loodan, et usute minusse ka edaspidi!” lisas Kanepi.

Kanepi teenib ilusa saavutusega 250 edetabelipunkti, mis tõstab ta tiimi teatel maailma edetabelis 34. kohale. Seega kõrgemale kui kunagi varem. Seni on Kanepi parim koht olnud 40. Lisaks saab eestlanna pisut üle kahe miljoni krooni auhinnaraha. Miinus maksud.

Eilseks oli Eestist Pariisi mängu vaatama sõitnud uusi fänne. “Suuruselt teisel väljakul tegid eestlased parajalt lärmi, tõmmates kaasa ka publikut,” rääkis matši koha peal vaadanud treener Kriss Põldma. “Eriti esimeses setis, kus Kaia näitas kohati fantastilist mängu. Eesti fännide emotsioonid tõusid eriti üles, kui Kanepi 4:2 ette pääses. “Teises setis oli Kuznetsova teravam, Kaia hakkas tegema rohkem lihtvigu. Aga turniiri kokkuvõttes — lihtsalt super,” rõõmustas Põldma.

39 aastat tagasi French Openil 16 parema sekka pääsenud Tiiu Parmas-Kivi hindab Kanepi saavutust kõrgelt. “Mänguliselt pole Kaia juba mõned aastad kellelegi alla jäänud. Nüüd, kus liikuvus on paranenud, avaldub see ka tulemustes. Kaia mängu on rõõm vaadata, ta mängib targalt,” nentis Parmas-Kivi.

Parmas-Kivi juhib tähelepanu Kanepi treeneritele. “Usun, et head tööd on teinud nii Kanepi eestlastest juhendajad Tiit Kivistik ja Andrei Luzgin kui ka rootslased. Praeguse treeneri Pablo Giacopelliga on Kanepil ilmselt väga usalduslik suhe, mis mõjub tasemelegi. Karjääri alguses oli mul endal selline läbisaamine venna Leo Kiviga, lõpus praeguse abikaasa Jaak Parmasega.”

Eilne International Herald Tribune tsiteeris mitmes lõigus Kaia Kanepit. Tähelepanuväärne, kuidas Kanepi võrdles iseenda ja Kuznetsova kasvukeskkonda.

“Meil polnud Eestis aimugi, kuidas jõuda professionaalselt kõrgemale tasemele. Töötasime katse-eksituse meetodil,“ meenutas Kanepi Haapsalu-perioodi, kus ta harjutas Tiit Kivistiku käe all.

Kuznetsova harjutas samal ajal Barcelonas Emilio Sanchezi ja Sergio Casali tenniseakadeemias, saades tipptasemel tenniseharidust. Ka Kanepi on käinud samas õppeasutuses konsultatsioonidel. Käärid on sellest hoolimata intrigeerivad, tee tippu väga erinev.