Õhusaaste Pekingi kohal on olnud murekoht juba aastaid, aga eriti karmiks on olukord kujunenud käimasoleval nädalal, kui Hiina pealinna kogunes maailma tennise paremik.

Kui publik ise kannab suu eest kaitsvaid maske, siis võistlejad seda endale lubada ei saa. Seetõttu on mitmed pealtvaatajad ka võistlejate tervise üle tõsist muret tundnud.

"Praegune olukord on tennisistide tervisele kahtlemata ohtlik," rääkis 39-aastane Ren Yumei. Õhusaaste mure on välja paistnud ka võistlejate tegudes. Näiteks vajas Jo-Wilfried Tsonga esmaspäeval meditsiinilist abi, kui ta peavalu üle kurtis. Hiljem prantslane siiski otseselt seda õhusaaste süüks ei tahtnud ajada.

"Köhisin kontrollimatult iga punkti järel"

Karmim ja konkreetsem oli aga maailma 42. reket Martin Kližan, kes oma Facebooki kontol kirjutas: "Pekingis on hetkel sedavõrd kontrollimatu sudu, et pärast pooletunnist mängu hakkasin ma kontrollimatult pärast igat punkti köhima. Samuti pidin ma pärast matši oksendama. Kuna linna ekstreemne sudu on ohtlik minu tervisele ja võistluste korraldajad sellega ei tegele, siis olen ma sunnitud antud turniiri enda võistluskalendrist ülejäänud karjääriks maha tõmbama."

Praeguseks on Slovakkia tennisist küll antud postituse kustutanud, kuid pildid sellest avaldusest endiselt ringlevad ja seetõttu on hakatud teravalt kritiseerima võistluste korraldajaid, kes Pekingi õhusaastega võistluspaigas tõsisemalt tegelema peaks.