Maailma vanimat ja prestiižikaimat tenniseturniiri peetakse juba aastast 1877. Tänapäeval on Wimbledon ainus neljast Suure Slämmi turniirist, mida peetakse muruväljakutel. Väljakukate, mis on paljudele mängijatele pisut võõras oma eriskummaliselt madala ja kiirema põrke osas, on samas nii mõnegi tipptennisisti lemmikkate. Eesti tennisistide jaoks on Wimbledon olnud edukas. Kes ei mäletaks Kaia Kanepi jõudmist kahel korral veerandfinaali ja eriti seda ülivalusat kaotust Petra Kvitovale matšpallide pealt? Meie kõigi aegade parim Toomas Leius võidutses 1959. aastal noormeeste turniiril. Toomasega koos oli mul au kommenteerida Eesti televaatajatele läbi aegade parimat tenniselahingut, Rafael Nadali ja Roger Federeri vahelist finaali suvel 2008. Sel korral on Wimbledoni põhiturniiril meie ainsa mängijana Eesti esireket Anett Kontaveit, kes alustab oma turniiri teisipäeval kogenud tšehhitari Barbora Strycova vastu. Ligemale 35 miljonit eurot ootavad jagamist!

Meeste turniiri esimesel päeval traditsiooniline tiitlikaitsja avalöök

Esmaspäeval on peaväljaku esimene kohtumine kahe viimase aasta meistri ja maailma esireketi Novak Djokovici avaringikohtumine 29-aastase briti tennisisti James Wardi vastu. Serblane ühelgi ATP muruturniiril enne Wimbledoni kaasa ei teinud, vaid astus korra üles näidismatšil belglase David Goffini vastu. Kaotusele vaatamata on Djokovic kindlasti järjekordseks suurturniiriks valmis. Eelmisel aastal jäi Djokovicil Suurest Slämmist puudu vaid üks võit Roland Garrose finaalis ja sel aastal on tal kuri kavatsus järele teha lausa Steffi Grafi Kuldne Slämm aastast 1988. Saavutus, mis meeste profitennises veel nägemata. Ward pole muru peal sugugi papist poiss, seega huvitavaks kisub juba avapäeval. Samal õhtul astub Wimbledoni peaväljakule veel ka turniiri seitsmekordne tšempion Roger Federer. Loosi tahtel on sel korral kolmandana asetatud šveitslane turniiri tabeli ülemises pooles, seega kahe viimase aasta finaalikordust on Djokovici ja Federeri edu korral võimalik näha juba poolfinaalis. Kui hinnata Stuttgarti ja Halle muruturniiride põhjal, siis Federer just oma elu parimas vormis pole, aga küll Federer otsustavateks mängudeks oma kindluse taas leiab. Federeri avaringivastane Guido Pella Argentiinast peaks olema endisele meistrile kergemat sorti suutäis. Teisel peaväljakul peetakse meeste konkurentsis ainult üks kohtumine. Maailma tugevaima serviga austraallane Sam Groth hakkab ässasid kõmmutama turniiri viienda asetuse jaapanlase Kei Nishikori vastu. Grothi võimalused on ennekõike viia settide saatused kiiretesse lõppmängudesse, aga ka seal on Nishikori tasemega mängijat raske üllatada.

Nishikori on kindlasti tabeli ülemises pooles üks nendest, kes hea õnne ja mängu korral on võimeline jõudma vähemalt veerandfinaali. Lisaks tasub turniiri avapäeval pöialt hoida meie mõlemale lõunanaabrile, Ernests Gulbisele ja Ricardas Berankisele. Edu korral on Berankis just Federeri teise ringi vastane.

Naiste turniir pakub avapäeval esimesed üllatused?

Kui meeste turniiri avab traditsiooniliselt tiitlikaitsja, siis naiste turniiril alustatakse tabeli alumise poole mängudega. Turniiri avapäeval saavad peaväljakul oma oskusi näidata vaid kaks naist, mullune finalist Garbine Muguruza võtab vastu itaallaste kolmanda numbri Camilla Giorgi. Hispaanlanna Muguruza on tänavu juba ühe slämmi võitnud, kui alistas juuni alguses Prantsusmaa lahtiste finaalis maailma esireketi Serena Williamsi. Noor hispaanlanna, kes tänu Pariisis võidetud tiitlile kerkis maailma edetabelis teisele kohale, on kindlasti üks favoriitidest ka tänavu All England Clubi muruväljakutel. Samas turniiri avamäng on mullusele finalistile kohe paras proovikivi, kuna väga terava ja agressiivse mängustiiliga Giorgi on muruväljakutel kindlasti üllatusvõimeline. Teine peaväljak pakub avapäeval tennisefännidele kahte väga huvitavat vastasseisu. Esmalt tulevad platsile turniiri 5-kordne võitja Venus Williams ja noor horvaatlanna Donna Vekic. 8nda asetusega vanem õde Williamsitest omab kindlasti häid väljavaateid ka tänavu jõudmaks vähemalt teise nädalasse ning soovib kõigest 19-aastase vastasega kiiresti sotid selgeks teha. Päeva kolmandas mängus tulevad üle 11 000 pealtvaatajat mahutavale väljakule kaks vasakukäelist mängijat, tänavused Austraalia lahtised võitnud sakslanna Angelique Kerber ja kodupubliku suur lemmik Laura Robson. Antud paari kindel favoriit on 28-aastane Kerber, kes aasta alguses üllatas kogu spordimaailma, kui võitis oma esimese Suure Slämmi turniiri. Tema vastane, 22-aastane Robson oli veel mõni aasta tagasi brittide suur lootus lõpetamaks 39-aastast põuda, mil Virginia Wade viimase Briti naistennisistina tõstis Wimbledoni karika pea kohale, kuid raske randmevigastuse tõttu pidi noor inglanna astuma kaheks aastaks tennisekarusellilt maha. Sellegipoolest soovib uut tagasitulekut tegev Robson kodupubliku toel serveerida suure üllatuse ja saata turniiri 4nda asetuse koju.

Peale eelmainitud mängude tasub kindlasti silm peal hoida ka kahe lätlanna tegemistel. Nii Jelena Ostapenko kui ka Anastasija Sevastova tulevad avamängus väljakule favoriitidena ning võivad edu korral kohtuda omavahel kolmandas ringis.

Margus Uba mängupäevale ette vaatav kommentaar ilmub Wimbledoni turniiri ajal igapäevaselt. Tennisekommentaari toob Delfi lugejateni Starman.