Maailma vanima tenniseturniiri, 119-aastase ajalooga Davis Cupi uus formaat on tekitanud pahameeletormi. Üheks kannatajaks on ka Eesti meeskond, kes möödunud aastal jäi püsima Euro-Aafrika tsooni teise gruppi, kuid leidis end uuel aastal üllatuslikult madalaimast, Euroopa kolmandast grupist.

Sellel, et ITF Eesti jõuga „mudaliigasse” kukutas, tekitati ka otsest rahalist kahju. Eesti tenniseliidu peasekretäri Allar Hindi sõnul oleks alaliit II grupis mängimise eest saanud 65 000-dollarilise rahasüsti, nüüd on see summa ainult 25 000 dollarit. Teiseks peavad III grupi kaheksa meeskonda oma mängud ära pidama ühes kohas alagrupisüsteemis. II grupis oli võimalus veel pidada riik riigi vastu duelle, mis andis võimaluse kord aastas üks vastasseis ka Eestisse tuua.

Kus ja millal tänavune III grupi turniir toimub, on seni veel teadmata. ITF ootab 27. veebruariks turniiri võõrustajatelt sooviavaldusi, kuid Hindi teada pole keegi veel taolise ürituse korraldamise vastu huvi tundnud. Võimalik, et protestiks uue formaadi vastu avaldusi ei esitagi.

Poola tenniseliit plaanib Davis Cupi uuenduste tõttu pöörduda rahvusvahelisse spordiarbitraaži.

Kõige eesrindlikum uue formaadi vastu võitleja on Poola tenniseliit, sest nende meeskond võitles möödunud aastal välja õiguse tõusta I gruppi, ühe sammu kaugusele Maailmaliigast. Tänavu tabas neid aga ebameeldiv üllatus uute Davis Cupi maailma edetabeli järgi paika pandud tugevusgruppide näol. Varasemalt sellel edetabelil sisuline väärtus puudus, ühtäkki mängib see aga väga olulist rolli.

„Kavatseme oma välja teenitud koha eest võidelda,” ütles eelmisel nädalal kohalikule meediale Poola tenniseliidu asepresident Victor Archutowski. „Valime endale hetkel advokaadibürood, kes meie apellatsiooni CAS-i (rahvusvaheline spordiarbitraaž - toim) viiks. Dokumendid on juba ette valmistatud.”

Poola sai ITF-ilt karistada

Poolakate madala edetabelikoha taga on 2016. aastal ITF-ilt saadud karistus. Kolm aastat tagasi võõrustasid nad Gdanskis Argentina meeskonda, kuid tegid seda nõuetele mitte vastaval kattel, mistõttu võeti alaliidult ära 2000 edetabelipunkti. Apellatsioon trahvi kohta esitati alles hiljuti tagantjärgi, kuna varem polnud edetabelikohal sisulist väärtust – tugevamasse ja madalamasse gruppi liiguti vastavalt konkreetselt antud aastal peetud matšidele.

Davis Cupi uus formaat võeti vastu pärast mullu augustis Floridas toimunud ITF-i üldkogu hääletust, kus sõnaõigus oli kõigil 210 liikmesriigil. Heakskiitu oli vaja kahelt kolmandikult hääletajatest. Eesti oli vastu.

„Usun, et väga paljud riigid ei näinud edetabelikoha järgi gruppidesse jaotamist ette, sest see klausel oli ridade vahele ära peidetud,” rääkis Hint, kelle sõnul pole Poola ainus, kes uuenduste vastu protestida on mõelnud. „Oleme teiste alaliitudega ühenduses olnud. Kirjad on liikunud. Suhtlesin juba enne hääletust selle seltskonnaga, kes uuendustele vastu olid. Otsitakse võimalust, kust kinni hakata."

Kuupäevi pole paigas

ITF tahab, et kõik Davis Cupi mängud peetaks ära aprillis, juunis, juulis või septembris. Davis Cupi finaalturniir toimub 18.-24. novembril 18 riigi osalusel. Neli kohta sealt on broneeritud varasematele poolfinalistidele, kahele tiimile antakse vabapääse ning ülejäänud 12 osalejat selgusid veebruari algul toimunud kvalifikatsioonturniiri kaudu, pärast mida, täpsemalt 2. veebruaril ka Davis Cupi edetabel lukku löödi. Eesti leiab sealt 67. kohalt. Poola on kaks kohta tagapool.

Poola meedias on arutatud ka Davis Cupi boikoteerimise üle, kuid alaliidu sõnul ei tule see kõne alla, kuna nii võidaks oma mängijatelt röövida võimalus osaleda 2020. aasta Tokyo olümpial.

Monaco tenniseliidu president Elizabeth-Ann de Massy: „ITF võtab vastu otsuseid, mis tapavad ühe prestiižseima ülemaailmse tenniseturniiri. 2019. aasta tugevusgruppide formaat on sportlikult vastuvõetamatu. Mängijate ja sponsorite motivatsiooni ning fännide entusiasmi on selliselt üha raskem üleval hoida. Monaco tenniseliit seisab igati teiste sama probleemi ees seisvate alaliitude taga: Luksemburg, Poola, Montenegro, Eesti, Namiibia, Keenia, Honduras, Bahama, Kuveit ja Vietnam.”

Poolakad ja eestlased pole ainsad, kellele ülekohut on tehtud. Edetabelikoha järgi kukkusid III gruppi ka Luksemburg, Monaco ja Montenegro. Esimene neist alistas mullu aprillis Gruusia mängudega 5 : 0 ja säilitas justkui koha II liigas, kuid selle asemel mängib tase kõrgemal hoopis kaotajaks osutunud Gruusia, kes Davis Cupi edetabelis asub 63. kohal. Luksemburg ise on 65.

Zopp esindab Eestit igal juhul

Eesti esireket Jürgen Zopp (ATP 153.) tunnistas, et rahvusvahelise alaliidu omavoli valmistab pettumust, kuid oma riigi eest kavatseb ta igal juhul mängida, toimugu Davis Cupi matšid millal tahes. „Kui kuupäevad ei klapi, paneme klappima,” kinnitas ta.

Eile asus Zopp teele USA-sse, kus ta osaleb esmaspäeval algaval ATP Challenger sarja turniiril Indian Wellsis. Esialgu pidi Zopp sel nädalal mängima Marseille’ turniiril, kuid haigestumise tõttu loobus ta sellest.