„Unistada võib, aga annan aru, et tippu tagasi arvatavasti sedasi toimetades enam ei jõua. Kuna ma ei kujuta täpselt ette, mil määral mängida saan, siis mingit konkreetset võistluskalendrit ja eesmärke mul edaspidi polegi,“ ütles ta.

2004-2010

2004. aasta sügisest järgmise aasta suveni hoidsid erinevad vigastused Kanepi võistlustelt eemal pea kolmveerand aastat. Areenile naases ta WTA vigastuseelse reitingu reeglit kasutades. 2007. aasta tagasilöögiks oli Eesti meistrivõistluste ajal diagnoositud õla deltalihase kinnituskoha põletik, mis sundis ta loobuma sügisesest Aasia turneest. 2008. aasta juulikuu jäi vahele pimesooleoperatsiooni tõttu.

2009. aastal kaks nädalat enne French Openit venitas ta puusapainutajalihast, sama palju enne Wimbledoni vasalu põlve õndlalihast. Kummalgi suurturniiril ta avaringist kaugemale ei pääsenud. 2010. aasta sügisel kimbutas Kanepit reie tagalihase vigastus ning hooaja lõpetas jõusaalis murtud vasaku käe küünarluu.

Edetabelikoht aasta lõpus: 22.

2011-2012

Esimest korda hakkasid Kanepi kannad valutama 2011. aasta märtsis enne Miami turniiri, mil sporditraumatoloog Madis Rahu diagnoosis mõlema jala kannakõõluse kinnituskoha põletiku. Agas vaimu nüristav teekond täis treening- ja võistluspause. Kokku pidas Kanepi 2011. aastal kolm võistluspausi, millest pikim kujunes rohkem kui kahe kuu pikkuseks, kuid ühtki suurturniiri ta vahele jätma ei pidanud.

Pärast 2012. aasta French Openi veerandfinaalis Maria Šarapovale kaotamist tunnistas toona maailma 15. reket Kanepi, et valu ei luba tal päevas üle ühe korra harjutada ning vahele jäid Wimbledon, Londoni olümpia ja US Open.

Esialgu loodeti, et kannad paranevad ilma operatsioonita, kuid oktoobris võeti vastu otsus minna Soome kirurgi doktor Sakari Orava noa alla. Dr Orava põhjendas pärast Kaia kandade läbivaatust, et püsivad kroonilised muutused ja kandluu iseärasused ei lase koormuse puhul kõõlusel täielikult parandada ning lõikus on vältimatu.

Edetabelikoht aasta lõpus: 19.

2013

Kanepi naases pärast pooleaastast võistluspausi karussellile 8. aprillil Poolas Katovices. "Ma olen valmis, et saab olema väga raske. Kuna võistluspaus on pikk ja ma ei tea, kas võistlussituatsioonis hoian ennast alateadlikult jalgade pärast tagasi või mitte," ütles ta ning sellest ajast peale pole möödunud praktiliselt ühtegi intervjuud, mil keegi poleks tema kandade seisundi kohta pärinud.

Suuri tagasilööke 2013. aastal ei tulnud ning Kanepi purjetas Wimbledoni muruväljakutel elus viiendat ja viimast korda suure slämmi veerandfinaali.

Septembris andis ta Eesti Päevalehele intervjuu, kus ütles, et dr Orava lubas tal pärast lõikust veel kolm aastat mängida, sel hetkel oli sellest kaks järel. "Siis tuleb uuesti lõikusele minna. Aga ma ei usu, et ma pärast seda enam tagasi tulen," arvas ta.

Edetabelikoht aasta lõpus: 30.

Kaia Kanepi 2013. aasta Wimbledoni turniiril pärast kohaliku esinumbri Laura Robsoni alistamist.

2014

Maikuus lõpetas Kanepi koostöö treener Märten Tamlaga, kes ütles, et vigastused ei lase Eesti parimal tennisistil täisjõuga treenida ning poole vinnaga harjutavat tippsportlast ta juhendada ei soovi. Kõrvaltvaatajad nägid Prantsusmaa lahtiste avaringi matšis juba motivatsioonilangust ning arutati, et ilmselt hakkab Kanepi karjäär lõppema. Kanepi kaotas rumeenlanna Monica Niculescule 7:5, 3:6, 1:6. Foorumites sõna võtnud publik märkis, et Kanepi justkui ei tahtnudki mängida. Kõik vähegi pingutust vajavad punktid lasi ta minna. Matši peale kogunes 55 lihtviga.

Märtsikuisel Miami turniiril hakkasid kannad end uuesti tunda andma. "Kui tavaliselt läheb kerge valu üle järgmiseks päevaks, siis seekord jäi kand paariks nädalaks valutama," selgitas ta.

Suvel andis väiksema tagasilöögi ka paar nädalat põetud viirushaigus. Aastaga võis siiski enam-vähem rahule jääda, sest US Openil jõudis ta neljandasse ringi, kus kaotas hilisemale turniiri võitjale Serena Williamsile.

Edetabelikoht aasta lõpus: 52.

2015

Jaanuaris jättis Kanepi viirushaiguse tõttu katki Hobarti turniiri Austraalias ning tegi veebruarikuise Fed Cupi mõõduvõtu eel nädalase antibiootikumikuuri. Samal kuul andis ta Dubais avaringis Svetlana Kuznetsovale loobumisvõidu seljavigastuse tõttu.

French Openil tuli avaringis vastaseks taas Šarapova ning Wimbledonis langes ta esimeses mängus Taipei naise Hieh Su-Wei vastu.

Juulis astus ta taas mõneks nädalaks tervisemuredest vabanemiseks võistluskarussellilt maha. "Füüsiliselt mingeid probleeme või vigastusi mul ei ole. Küll aga on mind sel aastal vaevanud kolm viirushaigust, millest taastumine on olnud väga aeganõudev. Pärast aasta alguses põetud ülemiste hingamisteede viirushaigust hakkasin end enam-vähem hästi tundma aprillikuus. Mais nakatusin kõhuviirusesse ja sellest pole ma siiani täiesti terveks saanud. Trennivabadel päevadel on enesetunne hea, aga harjutamine väsitab tavapärasest rohkem," rääkis Kanepi Eesti Päevalehele.

US Openi eelturniiridest tegi ta kaasa vaid ühel, kaotades Connecticut Openil teises ringis. New Yorgis tuli viimaks aasta esimene ja viimane suure slämmi turniiri matšivõit, kuid teises ringis pidi Kanepi alla vanduma 17. asetusega Elina Svitolinale.

Märgilise tähendusega oli Eesti tenniseelule septembrikuu kolmanda nädala WTA edetabel, kus Kanepi lasi esimest korda endast mööda Anett Kontaveidi. Kanepi kukkus tervelt 32 kohta 121. postisioonile, Kontaveit kerkis 56 kohta 96. reale.

Edetabelikoht aasta lõpus: 126.

Kaia Kanepi 2015. aasta Wimbledoni turniiril.

2016

Aasta algas Kanepile kõhuviirusega, mis sundis ta loobuma Austalian Openist. Veebruaris ei saanud Kanepi Eesti naiskonnaga Iisraeli Fed Cupi turniirile reisida viirushaiguse tõttu.

Märtsi lõpus andis Kanepi end üles 18. aprillil algavaks Stuttgardi turniiriks ning tema pressiesindajast õde teatas Delfile: "Kaia on hetkel endiselt puhkerežiimil ning paari nädala jooksul peaks olema erinevate uuringute tulemused selged ja ka üldine edasine plaan täpsem." Tegelikku diagnoosi ja olukorra tõsidust hoiti kuni tänaseni saladuses.

Kanepi viimaseks turniiriks seni on jäänud jaanuari alguses toimunud Brisbane, kus ta alistas kvalifikatsioonis prantslanna VIrginie Razzano (WTA 200.), kuid andis teises setis ukrainlannale Kateryna Bondarenkole (WTA 89.) loobumisvõidu.

Praegune edetabelikoht: 182.
Kaia Kanepi viimane avalik ülesastumine Eestis 2015. aasta novembris tenniseliidu aastat kokku võtval pressikonverentsil.