Üle pooleteise aasta tagasi, enne Sotši olümpiamänge, tuli teade, et Eesti murdmaasuusataja maailmameistri ja kahekordse olümpiavõitja Kristina Šmigun-Vähilt Torino mängudel võetud dopinguproovis on halb analüütiline leid.

Sealtmaalt hõljub juhtumi kohal paks saladuseloor, mis ei lase isegi hägust valgust läbi. Ükski asjaosaline - ei rahvusvaheline olümpiakomitee (ROK), rahvusvaheline antidopingu agentuur (WADA), Šmigun-Vähi ega tema abilised poeta loori äärt. Ei vastata ühelegi küsimusele ega jagata kommentaare.

Viimased arengud antud juhtumis tulid eelmisel reedel, kui Norra meedias kirjutati, et Šmigun-Vähi Torino olümpial antud A- ja B-dopinguproovid on osutunud positiivseks ning seega võetakse temalt ära kaks kuldmedalit.

Seepeale võttis sõna ka Soome ajakirjanik Pekka Holopainen, kes tõi paralleele 2001. aastaga, kui Kristina Brussoni MK-etapil antud proovist leiti keelatud ainete nimekirjas olevat anaboolse toimega hormooni 19-norandrosterooni. B-proov osutus toona aga negatiivseks ja Šmigun-Vähi sai 2002. aasta Salt Lake City olümpial osaleda.

Nüüd leiab soomlane, et Šmigun-Vähi üritab venitamistaktikaga leida võimalusi, kuidas end seaduslikus mõistes B-prooviga "puhtaks pesta". 2012. aastal ka Soome ajakirjanduse Bonnieri preemia võitnud Holopainen leiab, et seeläbi sooritaks eestlanna taas "mustkunstnik Harry Houdini triki", kus ajapikku tema positiivne A-proov justkui kõigi mäludest kaoks.

Ta rõhutab veel, et kuigi just Norra meedia viimatised süüdistused üles viskas, siis unustavad nad, et Torino olümpia eel nõustas Šmigun-Vähit nüüdseks siit ilmast lahkunud Inge Braten, kes kummastaval kombel eestlannale enne suurvõistlust Egiptusesse Sharm el Sheikhi soovitas minna. Ajakirjanik väidab, et seeläbi sooviti väheste dopinguküttide silme all läbida nii-öelda "puhastuskuur".