"Küsimus on tegelikult selles, et vastavalt EOK sätetele ja seadustele peab alaliidul toetuse andmiseks sportlasega olema leping, muud varianti ei ole. Mis puudutab meie lepingut, siis asja mõte on lihtne - kui tahad tiitlivõistlustele pääseda, siis tuleb kanda ühist vormi, dopingut ei tohi tarvitada ning sportlikult tuleb endast parim anda," selgitas Laane.

"Ma ei näe selles kõiges muret, kuna seaduslikult muud varianti ei ole. Täna on olukord ju selline, et minule teadaolevalt on kõikide muude meie sportlastega taolised lepingud sõlmitud."

Team Haanja sportlased on väitnud, et kõnealune leping on pärisorjuslik, sest seab kohustused ainult sportlastele, aga mitte suusaliidule. Laane ei taha sellega nõustuda.

"Esimene asi on see, et mida kohustuste all mõista. Suusaliidul on kohustus viia sportlased tiitlivõistlustele. Toon paralleeli kergejõustikuga - seal on ju ka palju GP-sid, Teemantliigasid jne. Nendel osalemine on profisport - kui tuled ettepoole, siis teenid raha, kui ei tule, siis ei teeni. Suusatamises on samamoodi - tuled MK-etapil 30 sisse, maksab FIS sportlasele kõik kulud kinni. Nüüd ongi küsimus selles, kuidas olla nii tubli, et olla 30 hulgas. Täna ja ajalooliselt on EOK-lt tulevat ettevalmistustoetust kasutatud MK-etappidel osalemiseks. Suusaliit on võtnud oma kohustuseks sportlased saata vähemalt seitsmele MK-etapile ning seda sõltumatult rahastamisolukorrast. Kui keegi tahab osaleda rohkematel etappidel, siis saab seda teha vastavalt enda võimalustele ja oskustele."

Laane rõhutas korduvalt, et tema meelest on Team Haanja teinud suurepärast tööd ning aitab ka sportlastel endil rahastusmehhanismidest aimu saada. "Ajame ju tegelikult ühte asja - suusaliit on toonud ala juurde uusi toetajaid, Team Haanja on teinud tublit tööd ja senised sponsorid saanud enda otsetoetajateks. Olukord on selline, et suusatamises on tegelikult rohkem raha kui varem."

Laane sõnul oli lepingu sõlmimine õhus juba enne eelmist hooaega, kuid siis jäi see ära, sest sellel ei olnud korralikku sisu. "Ei olnud mõtet teha lepingut, mis ei sätesta kummalegi poole midagi."

Samas kinnitas Laane Aivar Rehemaa väidet, et erinevalt murdmaakoondise peatreeneri Jaanus Teppani sõnadest ei ole varasemalt tiitlivõistlustel osalemiseks taolist lepingut vaja läinud. "Jaanus on selles ametis uus - ilmselt ta lihtsalt eksis."

Suusaliidu presidendi sõnul on tema jaoks sportlaste vastuseis arusaamatu. "Regulatsioon nõuab selle lepingu olemasolu. Sportlaste kohustuseks on teha sporti, mitte pruukida dopingut, ilmuda laagrisse ja üritustele, kui need suusaliidu poolelt korraldatakse ning sõita koondisevärvides. On ju selge, et me ei hakka midagi korraldama siis, kui see sportlaste treening- või võistlusplaanidega kattub - ma võrdleksin seda olukorda endale jalga laskmisega. Mulle on selgelt ebamõistlik, et sportlased sellele lepingule alla ei kirjuta või vabandusi otsivad."