"See pole kindlasti ainus põhjus, kuid väga oluline põhjus, mille peab välja tooma. Meie hooldetiim teeb muidugi head tööd, aga me peame tunnistama, et see pole sellisel tasemel nagu konkurentidel. Enamus tiimidel on eraldi esindaja, kes käib hooaja eel ja keskel tehastes suuski valimas. Meil pole raha, et sellesse investeerida," rääkis šveitslane pärast Planica MK-etapi vabatehnikasprinti, kus Peeter Kümmel jäi eestlastest parimana 34. kohale.

Edasipääsust jäi Kümmelit lahutama vaid 49 sajandikku, mis ongi Schmidi sõnul ilmne tõestus sellest, mida tipptasemel hooldatud suusad võiksid sellises tihedas konkurentsis muuta. "Asi võib olla kas mõne kurvi paremas läbimises või siis määrdes. Terve selle hooaja esimese poole oleme sõitnud kunstlumel. Peame lihtsalt lootma ja ootama neid tingimusi, mis meile paremini sobiksid," ütles Schmid.

Eesti hooldemeeskond Planicas on kaheliikmeline. Norra koondisel on kasutada aga terve bussitäis mehi. Schmidi sõnul saaks sportlastele tipptasemel suusad ette valmistada ka meie inimressursside juures, kui meil oleks võimalus hooaja keskel suusa- ja määrdepargis muudatusi teha.

"Minul treenerina pole lihtne neid asju korradada. Muidugi me arutasime seda ka kevadel enne hooaega, kuid alaliidu otsus oli selline, nagu ta oli," lisas Schmid.

Kuigi Planica etapi eel räägiti, et see võiks olla parim võimalus eestlastel punktidele mahtuda, kuna mitmed Tour de Skil osalenud distantsimehed seal ei võistle, siis Schmidi sõnul on ettekujutus hõredamast konkurentsist petlik.

"Julgen öelda, et konkurents on Planicas oluliselt tugevam kui Tour de Skil. Näiteks norralastest on kohal kuus sprinterit, kes Tour de Skil ei võistelnud, rootslastest ja venelastest viis," märkis ta.

Homme on kaks Eesti tiimi väljas Planica paarissprindis, seejärel ootavad sprintereid ees MK-etapid Drammenis ja Stockholmis.