Selle aasta juulis määras Rahvusvaheline Spordikohus mehele kahekuulise võistluskeelu ning tühistas tagantjärele tema võidud 2015. aasta Tour de Skil ning hooaja 2014/15 MK-sarja üldarvestuses, kuna tema sel perioodil antud dopinguproovidest järeldus, et norralane oli kasutanud lubatud määrast rohkem astmaravimit Ventolin.

Kodumaal TV2-le antud usutluses oli 32-aastane Sundby üsna äkiline ning keeldus vabandamast, viidates ka Therese Johaugi juhtumile.

"Ma saan aru, et teistes riikides ja teistes kultuurides kasutatakse neid asju ära nende enda hüvanguks," sõnas Sundby. "Ma saan aru, miks need inimesed seda valesti mõistavad ja valesti esitavad, kuid mul on raske aru saada, miks Norra inimesed seda teevad."

Sundby võttis sõna ka Soome suusataja Sami Jauhojärvi vastu, kes võrdles norralase juhtumit purjus peaga auto juhtimisega - kui alkoholi on veres piirmäärast üle, oled purjus peaga autot juhtinud; kui uriiniproovis on keelatud ainet lubatud määrast rohkem, oled dopingut tarvitanud. "Et olla konkreetne - Sami ei tea, millest ta antud juhul räägib. Ta väidab valesid asju ning tunnistab ka ise, et ei ole teemasse süvenenud," sõnas Sundby.

Ka eelmisel hooajal MK-sarja võitnud suusamees tõdes samas, et hetkeolukord on nukker. "See on tõesti kurb, ma arvan, et oleme kõik sellega nõus. Meie rahvuslik spordiala on lühikese aja jooksul toonud kaasa kaks õnnetut juhtumit ning peame tegema kõik, et situatsioon ära klaarida. See on kurb aeg kõigile, kes suusatamist armastavad."

Kõigest hoolimata keeldus Sundby aga Norra rahva ees vabandamast, kuigi talle seda võimalust mitu korda pakuti. "Ütlen seda, et teeme kõik, et inimeste usaldus taas võita. Ja arvan, et jõuame selleni, isegi kui see võtab aega."