Johaug rääkis eilsel pressikonverentsil, et ei teadnud kuni positiivse dopinguproovini klosteboolist midagi, kuid selgus, et see sisaldus ta huuleravimis Trofoderminis, mida ta kasutas Livigno mäestikulaagris. "Küsisin arstilt, kas kreem võib sisaldada keelatud aineid, Bendiksen vastas selgelt: ei. Uskusin teda täielikult," veeretas Johaug süü Norra koondise arsti Fredrik S. Bendikseni õlule, kes ka pressikonverentsil ametist taandumisest teatas.

Soome eksperdid annavad Johaugi versioonile hävitava hinnangu. "Mul on kohutavalt raske uskuda, et sellisel tasemel niisugune amatöörlik eksimus läbi lasti. Kõik on muidugi võimalik," ütles spordiarst Pippa Laukka Iltalehti vahendusel.

Nahaarst Annikki Vaalasti sõnul pidi Johaug huulekreemi määrima tuupide viisi, et klostebool tema kehasse jõudis ja dopingukütid selle avastasid. "Kui ainet kasutati huulekreemina, pidi ta seda kasutama tohututes kogustes, et mingi mõõdetav kogus tema kehasse jõudis. Määretes on seda hirmus väike kogus. Ta pidi seda tuupide kaupa määrima," sõnas Vaalasti.

Spordiarst ja treener Harri Hakkarainen lisas aga, et kui Trofodermini kreemi määrida otse katkistele huultele, võib see positiivse dopinguproovi teoreetiliselt 12 päeva pärast kasutamist. "Kui nahk on katki, võib aine kehasse imenduda. Teine küsimus on, kuidas see läbi naha vereringesse jõuab. Dermatoloogid arvavad, et seda on ravimis niivõrd väike kogus, et see poleks tohtinud sel juhul mõõdetav olla," rääkis Hakkarainen.

Ühtlasi ei mõista Hakkarainen, kuidas ei märganud Norra koondise arst ravimi pakil olevat hoiatust dopinguaine sisaldamise kohta. "Pakil on kõik kirjas, mida see sisaldab. Tekst on küll itaalia ja ladina keeles, kuid terminid on rahvusvahelised ning neid peaksid mõistma kõik arstid," sõnas ta.

Klostebool oli populaarne dopinguaine 1950-ndatel Ida-Saksamaal ja Nõukogude Liidus. Kui seda otse veeni süstida, võib seda dopingukontrollis avastada 14-25 päeva jooksul, kirjutab Iltalehti.

Põhjanaabrite seas on palju räägitud nn dopingukokteilidest, kus erinevaid keelatud aineid manustatakse koos. Kas sellist teooriat võib kahtlustada ka Johaugi puhul?

"See tuli ka mulle esimesena pähe, et see oli kokteilis. Aga me peame ootama lisainformatsiooni," lisas Hakkarainen.