Johaug tunnistas, et enne septembrikuist saatuslikku positiivset dopinguproovi kontrolliti teda viimati 129 päeva tagasi. Björgen kinnitas aga, et teda ei kontrollitud kevadest alates koguni 170 päeva jooksul kordagi.

Norra antidopingu agentuuri juht Anders Solheim põhjendas ootamatult pikka pausi sellega, et norralannad on kõik vajalikud proovid andnud ning kokkuvõttes on neid testitud väga sageli. Üldse võeti Norra murdmaasuusatajatelt eelmisel aastal kokku 480 dopinguproovi.

"Ma olen püüdnud selgusele jõuda, miks nende testimiste vahel oli nii pikk paus. Meie poleks seda endale lubanud. Ju on see nende riskijuhtimise mudel," rääkis Solheimi Rootsi kolleeg Richardson, kirjutab Ilta-Sanomat.

Rootslane lisas, et vahest peitub põhjus rahas. "See võib olla puhtalt majanduslik otsus ning seetõttu nad ei testigi kõiki sportlaseid järjepidevalt. Ajalugu on näidanud, et kõige suuremas riskigrupis on need suusatajad, kes üritavad rahvuskoondisse pääseda. Nad on dopingu kasutamise suhtes kõige altimad ja Norra võib olla suunanud oma vahendid just nende testimiseks," pakkus Richardson.