Asi pole päris lõplikult kindel. Kaks suusatajat lõpetasid aastaid tagasi ja vahele ei jäänud. Aga ülejäänud kümne puhul oli Hanstadil õigus, teatab Norra rahvusringhääling NRK.

Hanstadi nimekiri põhineb 2001. aasta Lahti maailmameistrivõistlustel võetud vereproovidel. Neid säilitati ja uuriti teaduslikel eesmärkidel. Avalikustamiseks need mõeldud ei olnud.

Hanstad sai aga nimekirja oma käsutusse ja avaldas 2002. aastal oma raamatus ebanormaalsete verenäitajatega medalivõitjate nimed. Need 12 võitsid kokku 20 medalit. Kokku oli ebanormaalselt kõrgeid verenäitajaid 23 suusatajal 13 riigist. Nende hulgas polnud norralasi ega rootslasi.

Need 12 suusatajat olid: Johann Mühlegg (Hispaania), Andrus Veerpalu (Eesti), Olga Danilova (Venemaa), Julija Tšepalova (Venemaa), Larissa Lazutina (Venemaa), Vitali Denissov (Venemaa), Nina Gavriljuk (Venemaa), Kaisa Varis (Soome), Milla Jauho (Soome), Janne Immonen (Soome), Harri Kirvesniemi (Soome) ja Mika Myllylä (Soome).

Neist soomlased võeti pärast Lahti MM-i vahele.

„Selle tõttu ei saa ma just öelda, et Veerpalu paljastamine tuli mulle väga suure üllatusena,” ütles Hanstad.

Hanstad usub, et murdmaasuusatamine on viimase kümne aasta jooksul kõvasti puhtamaks muutunud. Ta usub, et spordiala on praegu viimase 30 aasta puhtaim.

Hanstad kiidab Soomet, Austriat ja paljusid teisi riike, mis on teinud palju kultuuri muutmiseks. Enam peaaegu ei nähta juhtumeid, kui tundmatud suusatajad on täpselt suurvõistlusteks supervormis ja kaovad siis jälle pildilt.