Moskva dopingulabori endine juht Grigori Rodtšenkov paljastas ajalehele, kuidas ta töötas Sotši olümpiamängude ajaks välja kolmest dopinguainest ja liköörist koosnenud "kokteili", mida ta andis vähemalt 15-le Sotši mängude medalivõitjale. Alkohol lisati komponentide hulka, et dopinguained kiiremini organismi imenduksid.

"Kõik sportlased on nagu väikesed lapsed. Nad panevad kõik, mis neile antakse, endale suhu," rääkis Rodtšenkov New York Timesile.

Ühtlasi kirjeldas Rodtšenkov üksikasjalikult, kuidas Sotšis dopinguproovidega manipuleerimine käis. Tema sõnul tungisid julgeolekuosakonna agendid öösel laborisse ja vahetasid venelaste dopinguproovid puhaste analüüside vastu, mis olid sportlastelt võetud juba kuu aega tagasi.

"Olime täielikult varustatud, suurte kogemuste ja väga heade teadmistega ning Sotši mängudeks perfektselt valmistunud. Kõik töötas ideaalselt nagu kellavärk," sõnas Rodtšenkov.

Tema kinnitusel sai ta otse Venemaa spordiministrilt nimekirja, kelle uriiniproovid tuleb ära vahetada. Kolmandik selles nimekirjas olnud sportlastest võitsid Sotšis ka medali. Üldse võitis Venemaa kodustelt talimängudelt koguni 33 medalit, millest 13 olid kuldsed.

Rodtšenkov tunnistas New York Timesile, et sai Sotši mängude järel Venemaa presidendilt Vladimir Putinilt tubli töö eest ordeni. Rodtšenkov astus Moskva dopingulabori juhi kohalt tagasi mullu novembris, kui rahvusvaheline antidopingu agentuur (WADA) peatas selle tegevuse, tühistades asutuse litsentsi.

New York Times tõi välja ka nelja Sotši olümpiavõitja nimed, kelle dopinguproovidega edukalt manipuleeriti: murdmaasuusataja Aleksandr Legkov, skeletonisõitja Aleksandr Tretjakov ning bobisõitjad Aleksandr Zubkov ja Aleksei Vojevoda.