"Itaalia antidopingul tekkis mingil põhjusel kahtlus, et Soome koondislased kavatsevad hapnikumaske kasutada ka detsembris Dobbiacos toimuva MK-etapi võistlussõitude ajal," kinnitas Soome suusaliidu tegevdirektor Mika Kulmala, et itaallased esitasid detsembris FISile järelepärimise, vahendab Ilta-Sanomat.

Rahvusvaheline antidopinguagentuur (WADA) ei ole hapnikumaski kasutamist keelanud ning FIS lubab selle abiks võtta isegi võistlustel, kuid suusataja peab sel juhul kandma seljakotti, kus on hapnikuballoon.

Kuna itaallastel tekkis hiljuti kahtlus, et soomlased kavatsevad hapnikumaski kasutada ka homsel Tour de Ski ränkraske lõputõusuga Val di Fiemme etapil, pöörduti taas FISi poole. FISi antidopingu koordinaator Sarah Fussek võttis seejärel ühendust soomlastega, kes lükkasid need kuuldused ümber.

"Ütlesin Fussekile, et muretsemiseks pole mingit põhjust, sest hapnikuballoonid ei kuulu Tour de Skil isegi meie võistkonnaliikmete varustuse hulka," kinnitas Kulmala.

Soomlased, kes kasutavad hapnikumaske aktiivselt treeningutel, on vihale ajanud ka Norra ja Rootsi suusajuhid, kelle arvates käitub nende naaber ebaeetiliselt. Norras on hapnikumaski kasutamine keelatud.