Ränkel avastas teisipäeval rutiinses dopingukontrollis, et sarnaselt maailma meedia tähelepanu pälvinud Norra teivashüppaja Sondre Guttormseniga sai ta pärast vereproovi andmist purgi ise uuesti lahti keerata, kuigi see ei tohiks ilma vastava aparatuurita võimalik olla. Tegu ei olnud vaid ühe purgi defektiga: Ränkel proovis nelja erinevat konteinerit, vigasteks osutusid kõik. Vereproovi dopinguametnik mõistagi kasutada ei saanud, uriiniproov anti ära määrustepäraselt.

Täna enne Otepää MK-etapi ametlikku treeningut ütles Ränkel Delfile ja Eesti Päevalehele, et väike, kuid palju tähelepanu saanud vahejuhtum tal viimastel päevadel tähtsaks stardiks valmistumist pole seganud. Hoopis tülikam on hetkel suusameest kimbutav nohu.

"Delfi ajakirjanik küsis ainult kommentaari, rohkem pole ma kellelegi midagi andnud. Polegi rohkem midagi rääkida. Kõik, mis Delfis kirjas, nii ka asjad olid. Välja arvatud see, et Antidopingu sõnul olevat ma selle hirmsa jõuga avanud. Tegelikult polnud seal mingit jõudu vaja," rääkis Ränkel.

"Jõu kasutamise" motiiv esineb Eesti Antidopingu 16. jaanuaril väljastatud pressiteates, kus on Ränkeli defektse proovipurgi avamise protsessi kirjeldatud järgmiselt: "Kas inspiratsioonist 11. jaanuaril 2019 Norra ja Saksa meedias avaldatud Norra teivashüppaja juhtumi (sulges ja avas kolmel järjestikusel korral veretesti konteineri) või muul ajendil õnnestus R. Ränkelil vereproovi konteiner peale omakäelist sulgemist see jõulisel lahtikeeramisel taasavada nelja järjestikuse konteineriga. Iga avamise järgselt oli visuaalselt nähtav, et konteiner on avatud (turvahambumise vigastus), milliseid rahvusvaheline testilabor kindlasti ei aktsepteeri. Testija proovis samal õhtul ise ühte samasugust konteinerit sulgeda ja uuesti avada, kuid avamine ei õnnestunud."

Tahab kodupubliku ees hea esituse teha

Enda nädalavahetuse ootustest-lootusest (homme klassikasprint, pühapäeval 15 km) rääkides Ränkel liiga optimistlik polnud, sest teda on viimased kaheksa-üheksa päeva kimbutanud haigus. Nohune on ta veel tänagi.

"Nohu kimbutab. Pole sellest veel lahti saanud. Ega ta vaikselt trenni tehes ära ei lähe ka. Haiguse esimesed kolm päeva tuli täiesti vabaks võtta, nohu lõi silmadesse ja pähe. Sel perioodil käisin veel koolis ka. Tagasisõit Pärnust Võrru oli päris piinarikas. Hea, et kojugi jõudsin - päris raske oli autoga sõita. Kolm päeva puhkasin, siis hakkasin vaikselt treenima," lausus Ränkel.

"Arvan, et enesekindluse poolest võib nädalavahetusele hea tundega vastu minna. Lootus on homme kvalifikatsioonist edasi pääseda. Tahaks Eesti publiku ees head tulemust teha, mis sel aastal on jäänud üsna kaugele. Loodame homme kindlasti paremat, kui senine parim 38. koht. Klassikaetapp peaks eestlastele rohkem sobima."

Kuigi võiks arvata, et eestlastel on siin koduraja eelis, siis Ränkeli sõnul nad MK-radadel praktiliselt harjutanud ei olegi. "Me ei harjuta sel ringil. See on ainult maailmakarikal sees. Kodurada küll, aga kõigil on samad eelised, kõik saavad sama palju harjutada - selles mõttes pole vahet."

Pühapäevase 15 km klassikasõidu kohta ei osanud Ränkel suurt midagi ennustada: "Raske mingit eesmärki pühapäevaks seada. Ei tea, mis pitseri see haigus jättis. Kindlasti lähen endast parimat andma. Tulemuse osas ei oska ausalt midagi öelda."