“Sattus olema väga kehv päev ja enesetunne polnud kaugeltki parim,” sõnas Vancouveris juba hõbeda võitnud Kristina ETV-le.

“Lootsin, et teisel ringil läheb tunne paremaks, kuid seda ei juhtunud. Suusad olid normaalsed, aga mitte sellised, nagu võitjal olema peavad.”

Seetõttu otsustaski Šmigun-Vähi täna katkestada ja mitte liialt rabistama, et hakata valmistuma olümpia eelviimasel päeval, 27. veebruaril toimuvaks 30 km ühisstardist klassikasõiduks.

Šmigun-Vähi hooldemees Raul Seema sõnas, et ta täpset põhjust, mis eestlanna katkestas, sest pole temaga veel rääkinud.

“Aga klassikasuusad olid tal samad, millega ta Torinos kulla võitis,” ütles Seema. “Kusjuures kuulsin rajal olles, et allamäge libises ta isegi konkurentidele järele.”

Seema lubas, et annavad 30 km klassikadistantsiks oma parima, et Kristinale saaks nn. võitjasuusad.

Seema lausus hiljem Õhtulehele, et ilmselt juhtus täielik Petter Northugi variant — viimane määrdekiht oli vale. Ma ütlesin, et see kiht ei kannata sõitu välja.”

Ilma mainitud kihita libisenud suusad kenasti, kui Kristina neid enne sõitu proovis. Kiht lisati hiljem.

“Tuju tegi kurvaks, kui laskumistel kõiksugu “tšainikud” minust mööda sõidavad. Mul ei olnud jaksu neile tasamaal järele jõuda ja mööda minna,” sõnas Šmigun-Vähi Õhtulehele.

Šmigun-Vähi massöör ja hooldemees Meelis Albert ütles, et rääkis Kristinaga eile ja siis oli tal kõik okei. “Kuid tõenäoliselt langesid tänasele päevale aklimatiseerumisprobleem ja mägedest allatulek — peame seda olukorda analüüsima.”

Samuti sõidu pooleli jätnud Kaija Udras oli üsna nutuse olekuga.

“Suusad olid kehvapoolsed ja jalad läksid krampi,” sõnas Udras ETV-le.