Lõuna-Koreasse pääsuks peavad Venemaa sportlased täitma OMi kvalifikatsiooninormid. Olümpial võistlevad nad tähise "OAR" all, mis tähendab "Olümpiasportlased Venemaalt".

PyeongChangis medali võitnud venelastele ei mängita mitte Venemaa hümni, vaid olümpiahümni. Ka ei heisata nende auks Venemaa lippu. Sarnase süsteemi alusel võistlesid Venemaa sportlased ka tänavusel kergejõustiku MMil.

ROK-i otsus Venemaa koondisele olümpiakeeld määrata tugines endise Šveitsi presidendi Samuel Schmidti koostatud komisjoni uurimisraportil. See komisjon tuvastas 17 kuud kestnud töö tulemusel, et Venemaal on toimunud süstemaatiline dopinguproovidega manipuleerimine riiklikul tasemel.

ROK otsustas täna ühtlasi, et taliolümpiale ei akrediteerida ühtegi Venemaa spordiministeeriumi ametnikku. Seejuures said olümpial osalemise keelu ka Venemaa endine spordiminister Vitali Mutko ja tema asetäitja Juri Nagornõhh.

Venemaa olümpiakomiteel tuleb ROKile tasuda kõik Schmidti komisjoni uurimisega seotud kulud ning luua sõltumatu dopingutestide organisatsioon. Need kulud on kokku 15 miljonit eurot.

ROK-i president Thomas Bach sõnas Lausanne`is antud pressikonverentsil: "Selle otsusega tõmbame joone alla antud häbiväärsele juhtumine ja algatame koostöös WADA-ga tõhusama antidopingusüsteemi ehitamise."

Ajaleht Sovetski Sport kirjutas eelmisel nädalal, et ROK on põhimõttelise otsuse venelaste osas juba teinud - neil tuleb PyeongChangis võistelda neutraalse olümpialipu all. Nende auks ei mängita Lõuna-Koreas Venemaa hümni ega heisata Venemaa lippu, samuti olevat neil keelatud kanda oma riigi nimetusega võistlusriideid.

Novembris määras ROK kümnetele Venemaa sportlastele dopingureeglite rikkumise eest eluaegse olümpiakeelu. Ühtlasi on Venemaa dopingukaristuste tõttu ilma jäänud üheteistkümnest Sotši taliolümpial võidetud medalist.

PyeongChangi olümpia algab 7. veebruaril.