Presque Isle’i MK-etapil pöidlahoidjaid 11. ja 19. kohaga rõõmustanud Kalev Ermits, kes on tänavu tõusnud Eesti koondise liidriks, rajale ei pääse. Miks? Tegemist on koondise treenerite otsusega. Eestil on MMil kolm stardikohta. Kuna sprindisõidus jäi kõrvale tulevikulootus Zahkna, kes on pikal distantsil end heast küljest näidanud, kuulus üks koht talle. Ülejäänud kaks pandi paika sprindisõidu tulemuste alusel. Ühest küljest tundub justkui loogiline selgitus, sportlik printsiip sai määravaks.

Teisalt on raske otsust siiski mõista, sest praegu läks ebaõnnestunud sprindisõit (täpsemini esimene lasketiir) Eesti koondise lootustandvaimale sportlasele maksma sisuliselt kogu MMi. Kolmel trahviringil käinud Ermits sai 63. koha, puhtalt lasknud Kõiv oli 38. ja ühe korra eksinud Lessing 37. Ermits jälitussõitu ei pääsenud, Lessing kerkis 35. kohale, Kõiv oli ebakindla laskmise tõttu viimane lõpetaja ehk 57.

Kuna me ei räägi siinkohal nagunii medalitest ega ilmselt mitte ka esikümnekohtadest, võinuks otsuseid tehes mõelda rohkem tulevikuperspektiivile. Ermits on 23aastane, Kõiv on 32 ja Lessing 37. Ermits on koondise parim sõidumees, sisuliselt ainus, kes täpse laskmise korral võiks kerkida päris kõrgele. Natuke lühinägelik on karistada teda avadistantsi nurjunud laskmise eest sellega, et võtame ära võimaluse karastuda ja kogemusi saada. Võtan Lessingu ja Kõivu ees mütsi maha, tegemist on Eesti laskesuusakoondise raudvaraga. Ent neil on võimalusi juba olnud piisavalt – Lessing võistleb MM-il 15. ja Kõiv 8. korda. Ka taktikaliselt olnuks loogiline lasta Kõivul veidi puhata enne teatesõitu, mis koondise peatreeneri Kalmer Trammi määratluse kohaselt on meie parim võimalus tulemuse tegemiseks.

Aga elame-näeme. Omalt poolt luban, et kui Kõiv kerkib täna poodiumile, võtan sõnad avalikult tagasi ja avaldan Delfis vabandava ülistusoodi treenerite targa otsuse teemal. Kui jõuab esikümnesse, piirdun haikuga.