Kui täiskasvanute osas jätavad paljud tipud EMi vahele ja kasutavad aega vormi timmimiseks, siis juunioride hulgas on tiitlipretendendid reeglina kohal. Kaheks suureks erandiks on Norra ja Saksamaa, mis on lähetanud Eestisse vaid täiskasvanute koondise.

„Sakslastel on see juba vanast ajast nii, et parimad juuniorid lähevad täiskasvanute klassi võistlema,“ kommenteeris Eesti juunioride koondise peatreener Tõnu Pääsuke, kes teab, et isegi kahe suurriigi puudumisel on tase vägev. „Konkurentidest puudust ei ole. Jah, Norra on laskesuusatamises eesotsas, aga vaatasin näiteks ühel MK-etapil, et esikümnesse pääsesid kümne eri riigi esindajad.“

Norra ja Saksamaa juuniorid puudusid ühe erandiga ka eestlaste jaoks üliedukaks kujunenud mulluselt Nove Mesto EMilt. Toona tõid Zahkna ja Tomingas mõlemad ühe kuldmedali ja lisaks teenis segateate võistkond pronksi ja Eesti sai juunioride arvestuse medalitabelis Venemaa järel koguni teise koha.

Pääsuke tõdes, et mullune edu on ootused kõrgeks kruttinud, säilitada tuleks aga kainet meelt. „Kaks kulda on inimesi elevile ajanud, aga ega seda korrata lihtne ole. Laskesuusatamises pole nii, et lähed hirmsasti panema,“ lausus Pääsuke, kelle teada pole haigused juunioride koondislasi segamas.

EM algab homme juunioride distantsisõitudega, neljapäeval tulevad starti täiskasvanud.