“Mul on väga hea meel olnud vaadata noorte jõulist esiletõusu ning ma loodan, et nad jõuavad veel kaugele. Mina omalt poolt tahaksin neid selles igati aidata, nõu ja jõuga, et nende tee oleks lihtsam, kui minul see oli. Ma usun, et suuremas plaanis on sellest rohkem kasu, kui minu enda tippspordi tegemises,” kommenteeris Saue, kes teenib leiba analüütikuna IT-ettevõttes Webmedia.

“Ma väga tänan kõiki inimesi, kes mind iial aidanud on, alustades siitsamast kõrvalt Tõnu Pääsukesega, kes Hiiumaal mulle suusatamise selgeks õpetas. Ma olen kokku puutunud nii paljude heade inimestega, et päike läheks enne looja, kui ma selle riviga ühele poole saaks. Isegi sellel aastal oli mul mitmeid kontakte, kes tulid oma abi pakkuma. Kuigi ma seda vastu ei võta, hindan ma seda väga ja loodan, et need ideed laskesuusatamisest siiski mööda ei lähe,” tänas ta toetajaid.

“Neid, kes mulle pöialt hoidsid - neid tänan ka. Uskumatuid kohtumisi on olnud, tõesti. Ja mul on kahju, et ma nüüd paljusid "alt vean", aga ma usun, et peagi on meil hoopis rohkem neid, kellele pöialt hoida,” nägi ta laskesuusatamist helges valguses.

“Ei, treeneriks ei hakka, pigem näen ennast sellise mentori-moraalse toetajana, kus saaksin oma kogemusi edasi anda,” valgustas ta tulevikuplaane. “Sporti teen loomulikult edasi, sport on tore, nii et ei maksa ära ehmatada või mingeid järeldusi tegema hakata, kui ma Eesti MV-l starti ilmun. Samuti - kui tase lubab ja koondisel peaks mind vaja olema, siis samasugused dessandid nagu sellel aastal Oslo MK-le ja MMile pole välistatud.”

Vaata Eveli Saue Delfile antud intervjuud:

Seevastu Kadri Lehtla pole loobunud olümpial säramisest. Lootust on, sest Lehtla on leidnud positiivse stabiilsuse. “Hooajale tagasi vaadates - läks suhteliselt hästi.

"Sõitsin välja senise MK karjääri parima koha - Kontiolahti MK 18. MK hooaja kokkuvõttes tulin siiani parimale, 48-kohale. Head meelt teeb ka see, et 10-stardist MKl ja MMil tulin 6 korda 30-hulka ja 2 korda 20 sisse. IBU Cupil hoidsin mõnda aega liidripositsiooni. Tulemused olid enamasti top 10, parim 4-koht. Oma meeskonnaga tegime õige otsuse, et stardin hooaja esimesel poolel IBU Cup sarjas - kokkuvõttes oli see igati õigustatud. Need tulemused andsid mulle palju motivatsiooni tulevikuks,” vaatas Lehtla tagasi lõppenud hooajale.

“Olen puhanud ning 1. maist alustasin uut treeninghooaega. Järgmisel hooajal on pea eesmärk murda Nove Mesto MMil 10-hulka. 2010 kevadel alustatud treeningprogrammi tipphetk peab saabuma 2014 Šotsi olümpiamängudel,” rääkis ta tulevikust.

Ka jätkub ka senise meeskonnaga ja SK Biathloniga. “Oma laskesuusatajakarjääri alustasin Tõnu Pääsukese juures nagu kõik SK Biathloni perspektiivikad noored. Nähes kui motiveeritud ja ühte hoidev on Tõnu grupp, siis usun, et koos minuga sõidab siit Šotsi nii mõnigi. Et nii ka läheks, teen klubiga koostööd. Oleme ka selleks aastaks koostanud ühislaagreid. Usun, et noortel on sellest palju abi,” lisas Lehtla.

Spordiklubi Biathlon tiimi, Nõmme Spordiklubi ja Eesti Laskesuusatamise föderatsiooni juunioride koondise peatreener Tõnu Pääsuke liigitab lõppenud hooaja positiivsete hulka. “Meie ühisest harjutustiimist kuulub erinevate vanuseastmete Eesti esinduste kandidaatide hulka järgmiseks aastaks laskesuusatamises 10 noorsportlast ja murdmaasuusatamises 4 sportlast,” lisas Pääsuke.

Tehtud treeningtöö, eriti just treeningmahtude kasvatamine, kannab vilja. Aastaga on Nõmme noores suusatamise kiiruses maailma omavanuste tippudele lähenenud terve minuti ja ollakse ise tipulähedal. Arenguruumi on veel laskmistäpsuse, -kiiruse ja vaimse kindluse arendamisel, sest kõik Tallinna noored on alustanud laskmisega 3-5 aastat tagasi. Suur potentsiaal on veel ka treeningtingimuste parandamises, esimest aastat on kavas ka keskmäestikulaagrid.

“Järgmise hooaja peaeesmärk on noorte- ja juunioride maailmameistrivõistlused laskesuusatamises, mis peetakse jaanuari lõpus Austrias Obertilliachis ja seal teravaks esinemiseks tuleb meil leida lisaressurss tervelt 3ks kahenädalaseks keskmäestikulaagriks,” ütles Pääsuke.

Tänase tiimi harjutusind ja treeningmahud on võrreldavad 30 aasta taguse edukate tulemusteni jõudnud Kaija Parve ja Even Tudebergi tiimiga. Tänaste noorte potentsiaali tipptasemel realiseerimise aken täiskasvanute hulgas on järgmise 5-8 aasta jooksul, ehk ajavahemik tänasest 2018. aasta olümpiamängudeni.

Järgmise aasta eesmärkideks on omavanuste tiitlivõistlustel peamiselt kohad esimese 15 hulgas. “Parima õnnestumise korral ootame aga ka tulemusi pjedestaalile. Tahame oma noorte hea esinemisega kindlustada tänast täiskasvanute tagalat ja tõestada, et paar-kolm hooaega kannatust ja investeerimist tasuvad ennast ära,” lisas Pääsuke. “Omavanuste tiitlivõistlustel heaks esinemiseks peame kindlasti kaasa lööma mõnedel IBU karikaetappidel ja vajadusel oleme valmis esinduskoosseisu toetama ka MK-etappidel.”

Pääsukesel on heameel, et saab klubi tegevuses kasutada Kadri Lehtla, Eveli Saue ja Martten Kaldvee värskeid kogemusi, ning olla ka toetavaks tiimiks Kadri ettevalmistusel. “Meil on ka heameel, et tänastel noortel on võimalik end laskesuusatamises näidata ka kodustele pöidlahoidjatele väga kõrgetasemelistel võistlustel järgmistel aastatel. Juba 4-6. jaanuar tuleb esimene talvine IBU karikaetapp Otepääl ja loomulikult loodame oma tööga aidata kaasa ka laskesuusatamise maailma karika etapi jõudmisele Otepääle,” lisas ta.

Treeneritena arendavad SK Biathloni tiimi Tõnu Pääsuke, lasketreenerina Rootsi noorte- ja juunioride koondise lasketreenerina kogemusi ja teadmisi omandanud Stefan Gunnari, Aita Pääsuke ja loodetavasti saame tulevikus veel abiväge spetsialistide näol, kes toetavad oma teadmiste ja oskustega lihashoolduse, toitumise ja psühholoogilise ettevalmistuse alal.