Keda loopida nüüd, kui MK-sarja kokkuvõttes olid meie edukamad Eveli Saue 40. ja Roland Lessing 61. kohaga, küsib Eesti Päevaleht.

„Viimaste aastate viletsaim hooaeg," võtab kokku kogenud Indrek Tobreluts.

„Üks põrumine see muidugi oli. Ent pole õige vaadelda koondise altminekut, igaühel olid oma põhjused. Mina ei saanud näiteks pihta," ütleb Saue ja naerab, kui täpsustada, kas otseses või ülekantud tähenduses.

„Eelmisel hooajal oli mu tabavusprotsent tiirudes pisut üle 80, tänavu natuke alla selle. Ehk teisiti: kui ma teen sprindis mõlemas tiirus ühe möödalasu, pole mul lootust kuhugi jõuda. Ma pole nii hea suusataja, et möödalaske rajal heastada suudaksin," analüüsib Saue, tuues ebaõnnestunud hooaja välised ilmingud ühe lausega välja: „Lasin stabiilselt kehvasti läbi hooaja."

Saue jõudis hooajal korra esikümnesse, olles Anterselva sprindis puhta laskmisega kuues. MK-sarjas andis ta mullusega võrreldes ära 13. kohta, kogupunkte oli mullu 218, tänavu 167.

„Kuulan, mis mulle olulised inimesed ütlevad. Priit (elukaaslane Priit Viks) ja vana treener Tõnu Pääsuke. Katsun endas mingitele järeldustele jõuda, et üht-teist ümber mängida," on Saue Vancouveri olümpiaretsept.

Harvad sähvatused

Mullu oli laskesuusatajail rõõmus aasta. Koondises valitses hea meeleolu, esmakordselt saadi rahuldavale järjele hooldepool, hooaja tähtsaim võistlus - Östersundi MM - läks korda. Tänavu nähti näguripäevi, MM Pyeongchangis ebaõnnestus.

Peatreener Kristjan Oja arvas hooaja lõppedes, et ebaõnnestumise taga olid psühholoogilist laadi põhjused. „Püüdsime üle. Lootused olid kõrgel," kuuldub Ojalt, kes veel enne MM-i lootis, et olulisim võistlus päästab maine.

Koondise teised põhiliikmed, Saue, Lessing ja Kadri Lehtla ei väida nagu Tobrelutski, et läbi põrus koondis kui tervik. Nemad arvavad, et igaühel olid oma põhjused. Veel leitakse, et ega see lapiti lauaga tagumine aita.

„Meil olid eelmisest hooajast punktid all. Vancouveri talimängudele saame ikkagi täiskoosseisu välja panna. Ja põhitegijate selja taga tegi teine ešelon ju õnnestunud hooaja," lisab Oja.

Lessing võitis tänavu kõik neli Eesti meistritiitlit ja tuli elus esimest korda MK-etapil kümne hulka: Ruhpoldingi sprindis kümnendaks. Siis ju õnnestunud hooaeg?

„Kus sa sellega, MM läks täiega aia taha," tõrjub Lessing tagasi, lubades, et paari kuu tagused loobumismõtted on peast visatud. Vancouveriks valmistub ta täie rauaga.

„Ei läinud MM-ile kehvemat tulemust tegema kui varem. Üldisemalt: sihtisin üle. Kogemusi peaks ju olema, enesetunnetust samuti. Ometi ei oska ma üksikasjades esile tuua, mis valesti läks," hindab Lessing.

„Ebaõnn tuleb unustada ja värske peaga Vancouverile vastu minna," kõlab Lessingu olümpiaretsept. See mees on juba mitu hooaega koondisest eraldi valmistunud, ise oma vagu ajades. Lessingi suust kostab isegi kohanimi Sotši. Tahab ta, hull, nii kaua sporti teha?

Tobreluts kinnitab seevastu raudselt, et Vancouver jääb tema viimaseks olümpiaks.

„MM-il olin enda peale tige. Viimastel tiitlivõistlustel on enam-vähem täkke läinud, nüüd põrusin. Talimängudele lähen tõsiste kavatsustega. Mul pole enam aega pooleteramehe rollis olla," sõnab Tobreluts, väites, et ta ei oska koondise altminekut põhjendada.

„Tippspordis sõltub edu ja ebaedu pisiasjadest. Ma ei julge küll näpuga näidata: vohh, siin panime mööda!"

Mullusel hooajal MM-i 20. kohaga esile tõusnud Lehtla sai saatuselt kabjahoobi. Suurema osa hooajast oli ta iseenda hale vari. Miks?

„Vist keerasin ikka kusagil vindi üle. No lihtsalt ei läinud. Jaksu polnud," eritleb Lehtla. „Ma ei tõstnud ju hullupööra koormusi, et oleksin end ära tapnud. Või tapsin? Igatahes usun, et tänavune hooaeg oli mulle õppetund ja peaks kasuks tulema. Liiati tegin hooaja lõpus ka mõne hea sõidu. Katsun halva unustada," kõneleb Lehtla rõõmsama hääletooniga kui talvesüdames.

Alaveri ja Šmiguni juurde õppima?

Eveli Saue tõdeb, et olulisimaks stardiks, MM-iks, ei osatud tippvormi ajastada. „Erinevalt murdmaatreenereist, kes seda kunsti oskavad..."

Kas saata laskesuusakoondise treenerid murdmaakolleegide Mati Alaveri ja Anatoli Šmiguni juurde õppima, sest nende kahe firmamärk läbi aastate on oskus suunata vormikõver üles just tiitlivõistlusteks?

Saue ei ütle ei. „Iga nõuanne tuleks kasuks, kuigi ma olen kaugel paanikanupule vajutamisest. Võib-olla tõesti, et küpsetasime üle. Ja õppetund oli igal juhul hea."