„Selge see, et meil ei läinud nõnda, nagu oleksime tahtnud. Paraku koht pole seekord kõige parem, eks sportlased ootasid kohta esikümne lähedale,“ tõdes Eesti koondise juhendaja Janno Prants. „Võib-olla on selline esimene raputus vajalik. Saame sellest üle ja läheme parema emotsiooniga sprindivõistlustele peale.“

Kadri Lehtla andis vahetuse üle 13. kohal (0 trahviringi, 2 varupadrunit; kaotust liidrile 47,7), Daria Jurlova (0 + 1; +2.58,6) langes neli kohta, Kauri Kõiv (0 + 2; +3.47,6) veel ühe ja Kalev Ermits (1 + 3; +5.05,6) samuti ühe. Lõpuprotokollis Eestile 26 võistkonna hulgas 19. koht, esikolmikusse mahtusid Tšehhi, Prantsusmaa ja Norra.

Eesti sportlased näitasid oma vahetustes vastavalt 13., 19., 19. ja 19. aega. „Laskmise üldpilt oli hea. Vaid Kalevil oli tagasilöök, ta ei saanud varupadrunitega ühte märki alla,“ rääkis Prants, kes tõdes, et silma torkas Jurlova oodatust tagasihoidlikum sõidukiirus. Kui teised koondislased olid suusarajal vahetuse kiireimast sportlasest enam-vähem minuti aeglasemad, siis Jurlova kaotas 2.19. Tõsi, tema puhul käis ajavõrdlus soomlanna Kaisa Mäkäräisega, kes on rajal ülivõimas. Prantsi arvates on kaotust kuue kilomeetri kohta siiski veidi liiga palju: „Ma pole temaga veel täpselt rääkida saanud. Suuskadega igatahes probleeme ei olnud. Võib-olla on üheks põhjuseks hiljutine mäestikust allatulek, ehk ei olnud seetõttu tal täna parim päev.“

Kiirpilk ajalukku ütleb, et Eesti segateatevõistkond on aastate jooksul langenud pingereas tahapoole. Tiitlivõistlustel on sel alal kaasa löödud alates 2007. aasta Anterselva MMist, tulemused on järgnevad: 12. (+3.39), 11. (+3.33), 13. (+3.48), 17. (+8.07), 14. (+5.16), 15. (+3.41), 20. (kaotasime võitjale ringiga), 15.* (kaotasime ringiga), 19. (+5.05).

Mida tänasest võistlusest positiivset kaasa võtta? „Positiivne oli see, et sportlased suutsid pingutada. Et nad läksid võitlema, mitte alla andma. Ja et ei tekkinud ringiga mahajäämist, mis on viimasel ajal sisse tulnud. Sellega võib rahul olla. Mõistagi pole see koht, mille järele siia tulime,“ kõneles Prants.

Kontiolahti MM jätkub laupäeval meeste ja naiste sprindisõitudega. Esialgse plaani kohaselt lähevad meestest starti Kõiv, Ermits, Roland Lessing ja Martin Remmelg ning naistest Lehtla, Jurlova, Johanna Talihärm ja Kristel Viigipuu.

* Sotši olümpial sai Eesti küll 15. koha, kuid osales vaid 16 võistkonda ja Saksamaa diskvalifitseeriti.