Rooba on Tallinnas kohal ning tõmbab Eesti koondise vormi peagi jälle selga, kuid Siim Liivik, kes on U-20 koondise tasemel esindanud Soomet, ei tohi reeglite järgi Eesti eest võistelda.

Miks teda siiski reklaamvideos kasutatakse, kommenteeris Delfile Eesti Jäähokiliidu president Rauno Parras: "Ta küll ei esinda Eestit, kuid on Eesti hoki arengust huvitatud ja panustab sellesse kõikide oma võimalustega. Ta on väga motiveeritud seda ala noortele ja lastele atraktiivsemaks ja huvitavamaks tegema ning see video ongi tema panus sellesse."

Rahvusvahelise Jäähokiliiidu (IIHF) reeglite järgi peab koondise mängija olema neli järjestikust hooaega mänginud kohalikus liigas, kuid Liiviku mängutaset arvestades pole tal mõtet Eesti kolmetiimilises meistriliigas kaasa teha.

Parrase sõnul on neid mehi, kes päritolult ja tasemelt meie koondisse sobiksid, veelgi, kuid IIHF on oma reeglites järeleandmatu. "Oleme IIHF-iga sel teemal suhelnud ja suhtleme ka edaspidi. Näiteks mängib Rootsis selline huvitav 18-aastane eestlane nagu Jakob Koel, kelle isa ajab IIHF-iga sama asja pärast tulist vaidlust," rääkis Parras.

Samas on huvitava paradoksina Iisraeli koondises paar kodustatud kanadalast. "Väga ei usu, et nad on kunagi Iisraeli liigas mänginud. Ei tea, mismoodi nemad siis tohivad. Horvaadid leidsid võõrmängijate sissetoomiseks oma võimaluse ja lõid KHL-i liigas mängiva Zagrebi klubi," tõi Parras näiteid, millele apelleerimine võiks Eestit selles küsimuses aidata.

5.-8. novembrini toimuval 2018. aasta Pyeongchangi olümpia valikturniiril on Eesti vastasteks Mehhiko, Bulgaaria ja Iisrael. Alagrupi võitja pääseb edasi järgmisele kvalifikatsioonturniirile, mis peetakse veebruaris Ungaris. Seegi pole veel viimane aste teel Lõuna-Koreasse, vaid seal selgitatakse alles edasipääsejad 2016. aasta septembris peetavale viimasele olümpia eelturniirile.

Eesti koondise teaser: "Lammas või lõvi - kumb sina oled?"