Jäähoki MM-turniiri vahendava Viasat Balticu kommentaator Ahti-Kullervo Jõgi kirjutab telekanali Facebooki lehel võimalikest stsenaariumidest:

MM on juba viimastele aastatele tavapäraselt pakkunud etteaimamatuid tulemusi ning hoki väikeriigid on gigantidele oma sisu näidanud. Saksamaa on alistanud Venemaa, Norra Rootsi, Prantsusmaa Valgevene. Meie lõunanaabrid lätlased elasid üle hulga ärevaid hetki, kui meeskond kaotas järjest taanlastele ning sloveenidele, kuid siis veenvad võidud Valgevene ja Austria üle jätsid nad siiski ka järgmiseks aastaks suurde mängu. Ning Läti fännid, kes selles kirevas hokipublikus veel eriti positiivselt silma torkavad kuuluvad ju selle kevadpeo juurde juba viimased 14 aastat. Ka Valgevene juht Lukašenka võib rahulikult vuntsi keertutada - tema poisid võtsid ka lõpuks jalad kõhu alt välja ja võiduga Sloveenia üle jäid MM karuselli tiirlema.

Tänaseks on terad sõkaldest eraldatud ning sõelale on jäänud 8 tulest ja veest läbikäinut, kes selgitavad selle aasta meistri. Tšehhid, kanadalased, soomlased, rootslased, sakslased, norrakad, venelased ning jänkid on Bratislava tänavatel ning jäähallis kõva sõna. Nende unelm elab ning pidu kestab. Ka slovakid ise on tasemel ning eg nad võinudki ju edule loota: nimelt juba 25 viimast aastat ei ole korraldajamaa suutnud ilmameistri tiitlit koju jätta!

Kui sajad tuhanded Kanadas on veendunud, et jäähoki see on Sidney Crosby ja Stanley Cup, siis aina rohkem on neid, kes kiikavad Vanasse Euroopaase ja aina enam hääli kinnitab, et see kevadpidu kipub vaadelnud ületama juunioride MMi tähendust. Ning vana hea Euroopa on vaadanud hokielu oma mätta otsast. Kui viimase olümpia aegu tundus, et keiser Jaromir Jagri võim on vahetumas tsaar Aleksander Ovetškini omaga, siis mullu kevadel Saksamaal sättis vanameister kõik jälle ilusti paika ning naases troonile. Nagu igakevadise pullide pusklemise puhul tavaks on mõlemad trooninõudlejad nüüdki kohal. Ning omavaheline esimene lahingki peetud ja status quo jäi selles püsima.

Kuid kahe suure varjus on selle aasta turniiril veel väga palju väga häid hokimehi Slovakkiasse saabunud: Mikko Koivu, Rick Nash, Loui Eriksson, Ilja Kovaltšuk, Marian Hossa, James van Riemsdyk, Aleksei Morozov, Petri Vehanen, Christobal Huet, Patrik Elias, Lubomir Visnovsky, Tuomo Ruutu, Jason Spezza, Magnus Pääjärvi-Svensson, John Tavares, Mihhail Grabovski ... Nimekirja võib jätkata pikalt, kuid mainiksin ära kaks tuleviku jaoks huvitavat nime. Jeff Skinner on jäähokimaailma Justin Bieber, verinoor popikoon, keslle tegemised ei jäta külmaks kedagi ning tema kolleg Mikael Granlund on soomlastele nimi, kellega on seotud meie põhjnaabrite lootused ja unistused järgmisteks ... aastakümneteks! Mõlemad noored mehed on ka korralikult häälekat hokipublikut hullutanud ning tulevik on nende päralt.

Lähitulevik aga algab täna, kui veerandfinaalis kohtuvad Tšehhi - USA ja Rootsi - Saksamaa. Paberil peaks kõik ju selge olema. Tiitlikaistjad ning Pipimaa poisid kannavad favoriidikoormat, kuid kõvad töömehed Saksamaalt on selja prügiseks teinud juba paaril suurfavoriidil ning jänkide noor meeskond tahab uut imet jääl teha. Päev hiljem on esmalt jääl Koivu contra Koivu (siis Soome koondise kapten Mikko vastu  Norra koondislane Eerikki), millele järgneb kulminatsioonina tõeline maiuspala: Venemaa - Kanada. Vancouveri olümpia on vaid viimane peatükk nende kahe hiiu mõõduvõtmistes, kuid sellegi meenutamine toob värinad ihule. Ning vastasseisus on sümboolset ikka hirmus palju: venelaste kogemused ja kanadalaste nooruse innukus. Treener Ken Hitchkocki lasteaed on seni marssinud võidult võidule, samas kui idanaabri tähtedebrigaad on komistanud tihedamini kui kunagi varem. Ning samas on seal mürakas hiiglane Artjuhhin, kes purustab jääplatsil kõike kui elevant portselanipoes. Venemaa 25:24 Kanada. Koguni 49 korda 74-st on emb kumb neist kahest võitnud MM tiitli.

Poolfinaalid peetakse reedel ning pühapäev on siis Suur Finaal. Kes sel päeval pidutseb? Stsenaariume on vähemalt neli:

-  Jaromir Jagr ja Tšehhimaa kinnistab end selle sajandi kõvima hokiriigina. Dünastia, mis ruulis sajandivahetusel on vahepeal küll ka teisi püünele lasknud, kuid siis ikka jälle võimule naasnud ning legerdaarne 68 (Jaromir Jagri särginumber kui keegi juhuslikult veel ei teadnud) on hoki sümbol. Pilsneri õlu voolab ojadena ning slovakid pole pärast Tšehhoslovakkia kadumist Euroopa kaardilt Bratislavas nii palju tšehhe näinud.

-  See on see nädalavahetus, kus Rootsi peab pidu. Tavaliselt kuhjub kokku nii Euroovisiooni lauluvõistluse finaal, tennise Davise karikas kui hokifinaal ning kõigis neis prermehetsevad just muistsete viikingite järeltulijd. Punane pea ja kuldne rist sinisel taustal kolmes kroonist rääkimata on in. Ning Pääjärvi-Svensson, Backlund, Ekman Larsson ja Persson on päeva nimed. Meie eurolalulule ei luba see stsenaarium just head?

-  Ovetškini lend üle Atlandi Washingtonist Bratislavasse on end ära tasunud. Bõkovi (Venemaa treeneri) ägedad kriitikud pakivad oma pillid taaskord kotti ning vaatavad ärevalt kalendrit - Sotši 2014 on juba nurga taga. Artjuhhin käib keeristormina läbi Bratislava vanalinn ega jäta kivi kivi peale. Ning jutud sellest, et Jagr = eile ja Ovetškin = täna ei lõpe ei Bratislavas, Moskvas ega Jeti jäähallis.

-  1995. aasta hullumeelsus kordub taas. Soome võidab ning ... saadab jälle oma lennuväe meeskonnale vastu. Sedapuhku ei ole aga MM kõrvalasuvas Rootsis ning pöidlad peos loodame, et mõni riik seda valesti ei tõlgenda ninge ei alga III ilmasõda. Mikko, Tuomo ja Teemu (sedapuhku Lassila, mitte Selänne järgi) on järgmise aasta popoimad poisslapse nimed ning Tallinna vanalinnas on soomlased taas rootslastele lahkelt Sakut (õlu) pakkumas. Ehk nimetab see Tallinna külje all olev tehas (ja asula) end aja vaimule vastavalt ümber noorema venna järgi Mikkoks?

-  Oh Canada kõlab ning Hitchcock ei ole ammu enam vaid õudus(filmidega) seonduv nimi Euroopa hokijuhtidele. Hitchcocki lasteaed näitab, et Kandas on võimalik võita kahel rindel. Vancouver Canucks jätkab olümpiajärgse olümpialinna kui Stanley Karika kodukohana ning ka MM karikas rändab samasse paika. Tavares, Skinner, Duchene, Eberle liituvad legendarsete Gretzky, Iginla, Getzlafi, Lemieux ja teiste ikoonidega, kes kõik on MMil käinud ning järgmisel aastal tulevad juba uued poisid ja nemadki vaid võidumõtetega.

Kui peaksid võitma USA, Saksamaa või ... ... ... Norra(?!?!?!) siis kirjutan kindlasti palju pikema loo, kus kinnitan, et ei jaga sellest mängust suurt mõhkagi, kuid vaatan ja imetlen endiselt ammulisui kui see suur hoki killavoor juba aasta pärast Helsingis maandub. Ning 1920. aastal alanud traditsioon püsib elus 91 aastat hiljem. Jääplats, seal liikuv must kummilitter ja kõik vajalik peoks on valmis. Telerite äärde kallis rahvas: Finaal on tulemas! Kevad on käes.