„Tartu Maratoni rada on sõidetav treeningsuusaga. Kes kardavad suusapõhja rikkuda, peaksid Lõuna-Eestis harjutamiseks praegu pigem otsima mõne kunstlumest raja, aga kellel on vanemad suusad, mis kehvema kvaliteediga suusarada ei karda, siis nende jaoks on Tartu Maratoni rada sõidetav,“ sõnas täna hommikul rada uudistamas käinud Tartu Maratoni võistluste direktor Indrek Kelk.

Ühistreeningu raames valmistatakse ette 4,5km pikkune lõik finišist kuni vana kohvipunktini ja tagasi. Ehk kokku 9km pikkune rada. Kuigi vanas kohvipunktis on ette nähtud tagasipööre, võivad soovijad mööda rada edasi suusatada. Rajameistri sõnul on Tartu Maratoni rada praegu kuni Otepääni enam-vähem sama kvaliteediga.

Eraldi klassikajälge rajale ei freesita, kuna selleks lund veel napib. Küll aga on suusatajad ise rajale klassikajälje sisse sõitnud ja mööda seda saab ka klassikalises tehnikas sõita.

Tartu Maratoni tasuta ühistreening algab kell 11.00 ja finiš on avatud kuni kella 14.00-ni. Finišis pakutakse osalejatele sooja teed ja saiakest. Korraldajad paluvad osalejatel end eelnevalt ühistreeningule registreerida - https://www.tartumaraton.ee/et/yritused/suusamaraton/44/yhistreening/

Rahvusvahelise suusaliidu egiidi all toimuv Maailma Lumepäev ehk FIS World Snow Day toimub samuti 17. jaanuaril Elvas, Tartu Maratoni finišipaigas.

Laste hulgas talispordi propageerimiseks loodud FIS World Snow Day on ülemaailmne lastele mõeldud lumepäev, kus erinevais maailma paigus suusatab samal ajal korraga kümneid tuhandeid lapsi.

Elvas, Tartumaa Tervisespordikeskuses algab Maailma Lumepäev kell 11.30. Lastele on avatud kaks rada – 400m ja pikem 1,7km. Lasterajal saab sõita ka klassikalises tehnikas. Lisaks saab osaleda erinevates mängudes ja kogenud suusatreenerid õpetavad lasatele kasulikke suusanippe. Üritus on kõigile tasuta.

44. Tartu Maraton toimub 21. veebruaril. Nädal enne on kavas 5. Tartu Teatemaraton ja vabatehnikas sõidetav Avatud Raja sõit.

„Lõuna-Eestis ei ole praegu lund kaugeltki nii palju kui Põhja-Eestis, aga üldiselt oleme positiivselt meelestatud,“ sõnas Kelk. „Sabiilset külma ja väikeste vaheaegade tagant lumelisa lubab praegu kuni veebruari esimese nädalani. See lisab usku, et veebruaris saab sõita juba väga hea kvaliteediga Tartu Maratoni rajal."