16. jaanuaril 1960. aastal anti Emajõe jäält start esimesele Tartu Maratonile, mis tol ajal kandis nime Tartu-Kääriku Suusamatk. 55km pikkune maraton kulges algul mööda Emajõge ja hiljem mööda teid, mida tol ajal ei liivatatud ning ka autoliikuls oli hõre. Suusatamiseks olid maanteed seega ideaalsed.

„Juubelisõidu eesmärk ei ole kindlasti võistlus, kuigi ka esimesel Tartu maratonil oli matkajate kõrval paarkümmend võistlejat,“ rääkis juubelisõidu idee autor Indrek Kelk. „Ohutuse huvides oleme siiski kehtestanud ajalimiidi. Väga aeglast liikumist ei saa võimaldada, sest tahame ikka valges matkaga lõpule jõuda,“ lisas ta.

Tartu-Kääriku Suusamatkale registreerimisel on seatud tingimus, et registreeruja peab olema viimase kahe aasta jooksul läbinud Tartu Maratoni kiiremini kui 5 tunniga. Tartu-Kääriku 55km pikkuse raja läbimise limiidiks on seatud 8 tundi.

„Kerge katsumusega kindlasti tegu pole. Kuigi me ei pane osalejatele puusuusa kohustust, on tervitatav, kui tänased osalejad paneksid end proovile võimalikult lähedastes tingimustes toonastele osalejatele ka varustuse ja riietuse mõttes. Mina isiklikult plaanin rajale minna küll puusuuskade ja muu tolleaegse suusamatka varustusega,“ ütles Kelk.

Tartu-Kääriku Suusamatk võimalikult autentsel rajal

Reedel, 16. jaanuaril toimuv 55. juubelit tähistav Tartu-Kääriku suusamatk üritab järgida 1960. aasta Tartu Maratoni rada võimalikult täpselt. Võimalusel starditakse samuti Emajõelt ning rada kulgeb maanteede kõrval.

„Kindlasti ei suuda me pakkuda 100% autentset marsruuti võrreldes 1960. aastal sõidetud esimese Tartu Maratoniga. Seda ei võimalda tänased looduslikud tingimused, ei omandisuhted ega ka liiklustingimused,“ rääkis Kelk. „Kuid püüame vastavalt lumeoludele ja ilmatingimustele järgida põhiosas sama suunda ja läbida kindlasti olulised punktid rajal nagu Pangodi, Nõuni ja Otepää, kus olid kosutuspunktid nii 55 aastat tagasi kui ka nüüd“.

„Kui ilm soosib ja maaomanikud on mõistvad, siis usun, et suudame pakkuda ehk looduslikult isegi ilusamat ja vaheldusrikkamat rada, kui oli 1960. aastal. Kuid tänapäevast laia, rajatraktoriga tehtud rada kindlasti ei tule. Raja ettevalmistamiseks soovime kasutada veneaegset mootorsaani Buran, mis on palju ajastulähedasem ja mille abil on võimalik teha korralik klassikarada,“ lisas Kelk.

Tartu-Kääriku suusamatk algab sarnaselt esimesele Tartu Maratonile Raekoja platsil kell 9.00 rivistusega ja start antakse kell 9.30.

Suusamatkale pääseb täpselt nii palju sõitjad, nagu osales esimesel Tartu Maratonil – 214. Registreerimine on avatud alates tänasest ja registreerimine kehtib, kuni kohti jätkub. Hind eksklusiivsele Tartu-Kääriku suusasõidule on 25 eurot. Kui aga matk peaks kehvade lumeolude tõttu ära jääma, saab osaleja osalustasu tagasi 100%-liselt.

Retrosõit ja Pidu suusabaasis

Juubeli tähistamine jätkub juba Otepää MK etapi raames laupäeval 17. jaanuaril pärast individuaalseid sprinte kell 16.00 Retrosõiduga, mis algab Tehvandi suusastaadionilt. Sõidetakse mööda Tartu Maratoni rada kuni Servamäeni ja 6,5km pikkune suusasõit lõppeb taas Tehvandil.

Tartu Maraton juubeli Retrosõit toimus ka viis aastat tagasi, kui Tartu Maraton tähistas oma 50. juubelit. Retrosõidul ei ole tähtis kulgemise kiirus, vaid ennekõike on oluline suusataja ajaloohõnguline väljanägemine vastava varustuse ja riietusega.

Retrosõidul osalemine on tasuta.

Juubeliürituste tähistamine lõppeb 17. jaanuari õhtul kell 22.00 Otepää kultuurikeskuses, kus toimub „Pidu suusabaasis“.