"Aga kuna sel ajal revideeriti piirväärtuste argumentatsiooni, ei antud nendele juhtumitele ametlikku käiku," kinnitas Port.

Nagu ma teie jutust aru saan, ei ole Veerpalu juhtum lõppenud. Mis teoreetiliselt võib hakata juhtuma?

Maailma Antidopingu Agentuur tõendab, et kasvuhormooni testi kriteeriumid on õiged või korrigeerib neid, aga mitte nii dramaatiliselt, et see muudaks Veerpalu testi tulemuse teistsuguseks. Sellega fikseeritakse uuesti ära negatiivne leid ehk teisisõnu positiivne dopinguproovi tulemus. Rahvusvaheline suusaliit on tõenäoliselt motiveeritud uuesti uurima ja tõendama, mis värk nende testidega ikkagi on. Eesti Antidopingu nõukogu võtab järgmisel kokkusaamisel kindlasti üles teema Veerpalu varasemate testide avamise kohta. Kuna meie sporti mustab endiselt dopingukahtlus, siis on vaja see taak pea kohalt ära võtta. Võimalik, et me palume WADA-l täiendavalt ära testida Veerpalu mõned varasemad proovid.

Kas teil ei ole ohtu saada Eesti rahva vaenlaseks number üks? Osa rahvast ei saa aru, miks te meie niigi alusetult karistada saanud rahvuskangelast järjekindlalt torgite?

Mul oleks kergem vait olla ja vaadata, see on samuti huvitav protsess. Olen seda meelt, et seal, kus peab rääkima, ei tohi vait olla. Ja praegu on see koht, kus tuleb rääkida. Meil on liiga palju põhjust olla rahulolematu viisiga, kuidas me probleemid maha vaikime ja mugavdume.

Mõelgem, kust peaks tulema FIS-i motiiv tingimata Veerpalu halvaks teha? Mida annaks ühe Eesti suusataja alusetu kiusamine? Kahjuks on hakanud meie mõtetes süvenema paha ja laisk labasus, mida vanasti polnud. See on muret tekitav. Peaasi, et elu on lill ja ärge tulge meile midagi ütlema. Ja probleem ei ole mitte sõnumis, vaid sõnumitoojas.

Mind on sõbrad viimase aasta jooksul töganud kolmes variandis - Eesti rahva vaenlane, Eesti spordi vaenlane ja siis veel sinna otsa – kommunist. Ma olen nõus olema Eesti rahva vaenlane, kui see on viis, kuidas rasket probleemi lahendada.

Pikemat intervjuud Kristjan Portiga loe homsest Eesti Päevalehest