MK-etapil Põhja-Soomes Kuusamos päästis Eesti meeskonna halvimast Jaak Mae. Kuid 15 km klassikadistantsil tungib noorem põlvkond peale ning 35-aastaselt otepäälaselt nõuab pjedestaalile jõudmine täielikku õnnestumist ja suurepärast kehalist vormi.

15-kraadises pakases peetud võistluseks ei saavutanud Mae veel teravat minekut. Ta kaotas võitjale Lukaš Bauerile 54 sekundiga, mis andis 15. koha. Kaks nädalat tagasi Olosel jäi eestlane MK-sarja liidriks tõusnud tšehhile sekundi võrra rohkem alla, nii et jõuvahekord pole muutunud.

“Suhteliselt hea sõit,” ütles esikümnekohta jahtinud Mae. “Töövõime on hea, tahtmisest puudust ei tundnud. Alguses andsin palju sekundeid ära, võistluse teine pool oli päris okei. Järsul tõusul jaksasin jäljes üles rühkida.”

Beitostøleni MK-etapil lubatust kõrgema hemoglobiininäidu tõttu stardiõiguseta jäänud Mae sõnul eeldanuks esikümnesse rühkimine sujuvat sõidurütmi. Ta on tavaliselt sagedase võistlemisega leidnud ka ladusa võistlustunde, kuid seekord jäid kaks kavandatud etteastet tegemata.

“Vahepeal läks kangutamiseks,” ütles Mae. “Nüüd tuleks parandada rütmi, et tõuge oleks terav ja lõdvestus korralik. Loodan, et nii õnnestub Davosis sekundeid kärpida.”

Lisaks vajab Eesti koondise raudvara läbilöömiseks järske tõuse, mis vastaseid suretaksid, kuid temas võidujanu ärataksid. Kõik säravamad etteasted on Mae teinud kurnaval rajal, mis lubab tal rohkem kasu lõigata oma trumpidest — kõrgest hapnikutarbimise võimest ja kellavärgina toimivast taastumisest.

Ruka rada tehti hõlpsamaks — lausikmaad oli varasemast rohkem, kuid tasasel maal kihutades jäi Mae rivaalidele alla.

“Rada polnud Jaagule sobiv, sest ta annab kiirel lausikul palju sekundeid ära,” ütles hoolealust 2010. aasta Vancouveri olümpia maratoniks ette valmistav treener Mati Alaver.

Ometi tasub juhendaja sõnul Maelt juba 8. detsembril Davosis oodata 15 km klassikadistantsil paremat etteastet. “Jaak jõudis positsioonile, mis lubab võidelda kõrge koha eest,” lausus ta.

Davosis tõstab suusameeskonna aktsiaid Andrus Veerpalu, kes liitub seal aastase pausi järel MK-sarjaga.

Eliidile ihkab lähemale pressida ka Kuusamos 25. koha saanud Aivar Rehemaa.

“Tahtsin kindlasti saada MK-punkte ja saingi,” ütles korra MK-etapil 24-ndakski tulnud Rehemaa. “Meil on Anatoli Šmiguniga mõned mõtted, kuidas vormi parandada. Kümnendast kohast lahutas ligi 40 sekundit, mis on pikk, aga mitte ületamatu vahe.”

Rehemaa näitas 3,1 km järel kaheksandat kohta, kuid väsis ja viimasel tõusul turnis käärsammul. “Selle kallal peab vaeva nägema, et jaksaksin lõpus rohkem pingutada,” ütles ta.

34. koha saanud Priit Naruskit lahutas ühest punktist ehk 30. kohast 10,5 sekundit. Neljanda eestlasena stardibki Davosi 15 km klassikasõidus Narusk. Teatevõistlusel teevad kaasa ka Kaspar Kokk ja Timo Simonlatser, kelle Alaver loodab paigutada segavõistkonda.