21-aastane noormees alustas kiiruisutamisega juba 8-aastaselt ning teisi alasid tõsisemalt ei proovinudki. „Enne trenni minemist käisin tihti Adavere uisurajal hokiuiskudega sõitmas. Ühel päeval tuli Väino Treiman minu juurde ja pakkus, et võiksin proovida kiiruiske,“ meenutab Liiv oma sportlasetee algust. Uisurajale motiveeris teda minema vanem vend, kelle eeskuju innustas samuti kiirust taga ajama.

„Lapsena sai palju õues mängitud ja sõpradega ringi joostud, aga peale uisutamise ma mujal trennis ei käinudki. Iga aastaga koormus kasvas ja trennid läksid intensiivsemaks. Lapsena oli uisutrenn pigem mänguline, aga mida aeg edasi, seda professionaalsemaks töö läks,“ on Liiv enda sõnul saanud areneda mõistliku tempoga.

Tippu jõudes on noormehe isu järjest kasvanud. Ta tahab üha uuesti ja uuesti jääle minna ning kõige rohkem naudib ta spordiala kiirust. „Kui olen tippvormis ja mul on hea minek, siis... Näiteks sel aastal kogesin kõige mõnusamat kiirust Calgarys. Sealne jää sobib mulle ning rada on merepinnast kõrgemal.“

Tippuisutaja treeningud on Liivi hinnangul väga mitmekülgsed, sest lisaks jääl veedetud ajale tehakse trenni jalgrattal ja kavas on suur hulk erinevaid jõu- ja imitatsiooniharjutusi. Meie loo peakangelane osaleb aktiivselt ka suvistel rulluisuvõistlustel.

Inzellis tippsportlaseks

2015. aastal astus Liiv karjääris suure sammu edasi ning läks treenima Saksamaale Inzelli kiiruisuakadeemiasse. „Saavutasin Minskis võistlusel päris hea tulemuse ja ootamatult kerkis üles võimalus akadeemiasse pääseda. Uisuliidu kaudu esitati mulle küsimus, et kas soovin sellest kinni haarata. Pärast lühikest mõtlemisaega jõudsin järeldusele, et see võib olla minu jaoks parim valik,“ meenutab mees.

2015.–2016. aastal harjutaski kiiruisutaja Inzelli akadeemias Wim den Elseni juhendamisel. Enda sõnul õppis ta selle aja jooksul palju uut ja areng oli väga kiire: „Sain olla jääl mitu korda rohkem kui seni ning treeningud ja tugisüsteem olid väga hästi üles ehitatud. Mul oli väga hea treener, kes pani tehnika paika. Tänu paljudele tundidele jääl sain mõnusa tunnetuse.“

Välismaale minek tähendas mõningaid raskusi õpingutel, kuna septembrist jõuludeni sai tol ajal 12. klassis käinud noormees koolis kohal olla kokku vaid ühe nädala. Lõpuks sai treeningute kõrvalt ka õppimine joone peale ja keskkool kenasti lõpetatud.
Tänavusel suvel on Liiv treeninud omapäi, kuid oktoobris liitub ta Poola kiiruisukoondisega, mille treener on soomlane Tuomas Nieminen. Nendega soovib ta harjutada kuni järgmiste olümpiamängudeni. „Jaanuaris, enne olümpiamänge, avanes mul võimalus lühikest aega koos nendega treenida ja see meeldis mulle väga. Ka olümpial olin nendega koos ning tundus, et sealne lähenemine mulle sobib,“ ootab Liiv uut väljakutset.