“Esimesed kaks tegutsemiskuud näitasid, et uue kvaliteetse suusakeskuse vastu on inimestel suur huvi. Saime kinnitust, et EASi toetusega rajatav multifunktsionaalne külastuskeskus on atraktiivne nii sise- kui välisturistidele,” ütles keskust arendava SA Kiviõli Seiklusturismi Keskus juhatuse liige Janek Maar.

Tema sõnul ootab keskus järgmisel hooajal ka välisturistide arvu kasvu. “Eriti suurt huvi on märgata Peterburi reisikorraldajate ja turismifirmade poolt, kellest paljude esindajad on tänaseks ka juba Kiviõlis kohal käinud. Kuna eestlastest oli suur osa külastajaid väljastpoolt Ida-Viru maakonda, siis on keskus ka siseturismi osas oluline maakonna turismialase kuvandi edendaja,” lausus Maar.

Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) regionaalarengukeskuse direktori Monica Hankovi sõnul on Kiviõli seikluskeskus hea näide keskkonnasäästlikust lahendusest. „Tööstuspiirkonna poolkoksijääkide ladustamispaigast on lõpuks saanud multifunktsionaalne külastuskeskus, mis tõstab nii piirkonna väärtust kui turismitulu. Selline innovaatiline lähenemine on eeskujuks, kuidas tööstusliku tootmisega kaasnenud paratamatus enda kasuks tööle pandi,“ kommenteeris Hankov.

Kaksteist aastat arendatud ainulaadses spordi- ja seiklusturismi keskuses avati tänavu veebruari algul suusatõstukid ja mäesuusanõlvad. “Suusaliidul on väga hea meel, et Eestisse on tekkinud uus mäesuusakeskus, mis aitab oluliselt kaasa mäealade harrastamisele. Värskelt avatud Eesti pikimad suusanõlvad annavad võimaluse korraldada täiesti uuel tasemel noorte võistlusi mäesuusatamises ja rahvusvahelisi lumelauavõistlusi ning loovad noortele head võimalused selle spordi harrastamiseks piirkonnas, kus need varem puudusid,” ütles Eesti Suusaliidu peasekretär Margus Hernits.

“Hetkel oleme koostöös erinevate keskuses tegutsevate operaatoritega suunanud põhitähelepanu suvehooajaks vajalike teenusobjektide väljaarendamisele ja keskuse peahoone ning taristu lõpliku väljaehitamise finantseerimisküsimuste lahendamisele,” märkis Maar.

Suusahooaja lõpu järel on keskus kuni suvehooaja alguseni suletud. Eelneva kokkuleppe korral teenindatakse gruppe ning korporatiivkliente.

Kaheteistkümne aasta jooksul tuhamäest Läänemere regioonis ainulaadse spordi- ja seiklusturismi keskuse kujundamine läheb kokku maksma ligikaudu 5,8 miljonit eurot. Lõplikult valmis keskuse aastaseks külastajate arvuks prognoositakse 80 000 sise- ja välisturisti kogu Läänemere piirkonnast.