Eesti olümpiakomitee (EOK) on otsustanud lisada sihtasutuse Eesti Antidopingu nõukogu uueks liikmeks Andrus Veerpalu kaitsemeeskonda kuulunud teadlase Sulev Kõksi, kes võtab nõukogus üle siiani Toomas Tõnisele kuulunud koha.

Varem teravalt maailma antidopinguagentuuri (WADA), aga ka Eesti Antidopingu tööd kritiseerinud Kõks ütles oma määramise kohta Delfile: „On üks vanasõna: kus viga näed laita, seal tule ja aita. Ju peeti oluliseks kaasata Eesti teadlasi antidopingu tegevusse. Jagan põhimõtet, et sport peab olema puhas, kuid see tähendab, et puhas peab olema ka dopingutestimine.”

Kõksi sõnul ei tähenda tema tehtud kriitika, et ta oleks erapoolik. „Loomulikult on mul õigus oma arvamusele, see ei vähenda ju erapooletust. Arvamuste paljusus näitabki organisatsiooni erapooletust ja tugevust.”

Eesti Antidopingu nõukogu liige Kristjan Port ütles eelmisel nädalal intervjuus Eesti Päevalehele, et nõukogu võtab sel nädalal arutluse alla Veerpalu varasemate dopinguproovide avamise taotlemise. Sulev Kõks ütles Delfile, et tema on selle vastu: „Seda seisukohta ma ei jaga. Andrus Veerpalu nimi on puhas, ta sai CASis võidu ning vastavalt kohtuotsusele ei ole sportlane dopingut tarvitanud. Millest teda veel „puhtaks pesta”? Vanade proovide avamine peab olema põhjendatud. Rõhutan, et dopingutestimine peab olema korrektne ja põhjendatud, aga mitte lõputu nõiajaht. Kui Andrus Veerpalu on

CASis õigeks mõistetud, siis seda otsust peavad osapooled austama, ka Kristjan Port.”

Rohkem kompetentsi

Port ütles eile Eesti Päevalehele, et Eesti Antidopingu sihtasutusele pole siiani keegi ametlikult teatanud, et nõukokku lisatakse uus liige, seepärast ei tahaks ta esialgu kommentaare jagada. „Mingit otsust ega avaldust pole meile tehtud, sellise uudise üles kerkimine oli üllatus. Kindlasti ma näen siin väärtussüsteemide konflikti, aga esialgu ei tea ma, miks soovitakse üldse uut liiget lisada. See näib mulle kahtlane liigutus, mille motivatsioonist ma ei saa aru.”

Delfile kinnitas uudist ka EOK peasekretär Siim Sukles. „Meie mõistes on tegemist kompetentsi lisamisega nõukokku. Selgem eesmärk on sihtasutuse Eesti Antidoping tugevdamine ning eelarvamuste kummutamine. Kõik käib puhtama spordi nimel,” lausus Sukles, kelle sõnul on EOKl plaanis tulevikus agentuurile ka suuremat toetust pakkuda.