Kompressioontooted võeti meditsiinisektoris algselt (1950 ndatel) kasutusele veresoonkonna haiguste ravis (veenilaiendid, tromboosid jne), samuti diabeetikute ravis. Laialdane levik sporti on toimunud suhteliselt hiljuti. Järgnevalt räägime kompressioontootest kui abivahendist erinevates füsioloogilistes protsessides.

Kuidas toimib?
Parandab vere tsirkulatsiooni lihastes, mille tulemusel kiireneb ainevahetuse jääkproduktide (nt laktaat) neutraliseerimine ja kehast eemaldamine ning ühtlasi tagab ka lihaste parema hapnikuga varustamise. Vere tsirkulatsiooni tõhustav toime seisneb selle, et kompressiooni tulemusena sulguvad pindmised veenid, mis omakorda põhjustab vereringe intensiivistumise lihase süvaveenides. Kompressiooni tulemusel lihase ainevahetuse kiirenemist on kinnitanud mitmed uuringud. Lisaks tõstavad kompressioontooted lihase kompaktsust, mis aitab absorbeerida väliseid jõude, alandada vibratsiooni ja salvestada elastsusenergiat. Mehhaaniline tugi aitab vältida ka lihaskiudude mikrovigastusi ja ka võimalikke ülekoormusvigastusi.

Kuna kasutada? Kui kaua kasutada? Kes peaks kasutama?
Kasutusala on väga lai - nii sportimisel, enne sporti, kui ka peale spordiga tegelemist, nii harrastajad kui ka tippsportlased. Kirjanduses mainitu põhjal on kompressioontooted kindlasti õigustatud kesk ja vanemas eas harrastajate seas, kuna ealiste iseärasuste tõttu on aeglasem taastumine, kehvem vere tsirkulatsioon, mille läbi suureneb ka vigastuse oht.
Väga paljud sportlased on maininud kompressioontoodete kasutamist reisimisel (autosõit, lendamine). Pikka aega piiratud liikumisasendis viibimine tekitab kange lihase tunde, jalgadesse tekib turse. Kompressiooni kasutamine aitab mainitud vaevusi oluliselt leevendada.
Üldjuhul kompressioontoodete kasutamisele ajalist piirangut seatud ei ole. On palju näiteid, kui kompressioontoode on jäetud peale ka ööseks. Pigem on tegemist iga inimese individuaalse lähenemisega – kus ? kuna? kui kaua?

Enamlevinud tooted: sääreümbris, põlvik, reieümbris, varukad, kompressioonpüksid –sukad.

Enamlevinud tooted
- sääreümbris

- põlvik

- reieümbris

- varukad

- püksid

- sukad
Kvaliteet!!!
Kompressioontoodetest rääkides onülimalt oluline märksõna kvaliteet. Tagatud peab olema optimaalne,diferentseeritud kompressioon. Kui särk või sokk on tihedalt ümber keha, eitähenda see kompressioontoodet. Spetsiaalsetel kompressioontoodetel onkompressiooni rõhk jaotatud suka, soki, säärise pinnal piirkonniti erinevalt.Näiteks sääreümbrisel on tugevaim kompressiooni säärelihase piirkonnas. Madalamsurve on sääre ala- ja ülaosas. Sellega tagatakse suurim surve piirkonnale, kusseda kõige rohkem on vaja ehk suurimale lihaspiirkonnale. Liigne surve tekitabnaha ärritust ja sügelust , sel juhul on juba ebamugavustunde tõttulimiteeritud toote kasutusaeg.

Kompressioontoodete puhul onkvaliteedi tunnuseks lisaks inimese kehaehitusega arvestav diferentseeritudkompressiooni kõrval ka toodete pikaealisust. See tähendab seda, et toodesäilitab oma elastsusomadused ehk surveastme pika aja jooksul. Siinkohal onoluline märkida õige hoolduse tähtsust. See tähendab käsipesu +30 kraadisesvees. Korrektse hoolduse korral garanteeritakse kvaliteetsematelekaubamärkidele optimaalse surveastme säilimise vähemalt 2 aasta jooksul.

Kompressioontoodet valides peabkindlasti tähelepanu pöörama õigele suurusele. Kui plaanis on muretsedasääreümbris, siis tuleb mõõta säärelihas kõige suurema ümbermõõduga kohast.Vastavalt sellele saab tootja suuruste tabeli põhjal valida endale sobivasuuruse.

Kasutus spordialade lõikes
Joostes toimub löögilise iseloomuga põrutus, mis lõhub lihast hoolimata näiteks kõrgtehnoloogilistest tossudest, seda eriti asfaldil treenides-võisteldes. Kompressiooniga on võimalik leevendada ka luuümbrise vaevusi.

Jalgrattaspordis leiavad kompressioontooted kasutust eelkõige taastumisel. Levinud on pika suka kasutamine, mis avaldab survet kogu jalale.

Triatlonis on kompressioontooted levinud eriti pikkade distantside harrastajate seas, kuna tegemist organismile äärmusliku koormusega.
Hea tagasiside ka: pallimängud, kergejõustik, sõudmine, suusatamine, motokross jne jne

Artikkel valmis koostöös SportEST´i ja Compressport toodete maaletoojaga A2K Sport.