25-aastane Seim sai rebimises kirja vaid ühe õnnestunud katse, alistades teisel üritusel 187 kilo. 191 kilo eestlasel enam pea kohale tõsta ei õnnestunud. Eestlase rebimisele jättis jälje kasutusel olnud libedavõitu Hiina kang. "Soojendusel rebisin lava taga 165 ja tunne oli väga hea. EMi eel rebisin 170 raskustega, siin oli raske. Nüüd tundsin, et jõudu oli," rääkis Seim.

Ideaalis oleks ta tahtnud liikuda sammudega 187-192-196. Paraku pidi ta uuesti algraskust proovima, sai selle poolvägisi ülesse, kuid tegi sealjuures opereeritud õlale taas liiga. "Loodan, et seekord ei läinud nii hullusti kui aastal 2014 Alma-Atas," sõnas Seim, kes sai siiski edasi võistelda. Täpse pildi traumast pidavat andma hommik. Kolmandal katsel proovis ta ka uut Eesti rekordit tähistanud 191 kilo, ent ei saanud kangi üles.

Oma trumpalal tõukamises tõstis Seim esimesel katsel 243 kilo ilusasti üles. Ka 250 kilo sai Seim pea kohale, ent kohtunikud ei lugenud katset ära. Miks? "Ma ei tea," kehitas 149kilone vägimees õlgu. "See oli reeglipärane katse. Seal ei olnud järeltõukamist."

Treener Alar Seimi sõnul kinnitas seda ka sakslaste poolt tehtud video. Aga kuna žürii ei näinud probleemi, siis polnud hiljem protestida kellelegi. Seega kehtima jääb mullusel Houstoni MMil tõugatud rahvusrekord 248 kilo.

Viimasel katsel lasi Seim kangile panna 255 kilo, ent see raskus oli täna liiast. "Rahule ma võistlusega jääda ei saa. Ehk ainult sellega, et suutsin tänasel päeval 250 kilo ülesse saada ja 255 kilo rinnale," lausus Seim, kes oleks 255 kilost jagu saades kerkinud neljandaks ja tõukamise arvestuses teiseks.

Võrreldes mulluse MMiga jäi meie esinumber kaheksa kiloga miinusesse. Samas kevadise EMiga võrdluses kuuega plussi. Kuid kui MM-il tuli ta Aleksei Lovtševi mahavõtmise järel teiseks ja EMil kolmandaks, siis olümpial andis 430 kilo seitsmenda koha.

Kolm maailmarekordit

Talahhadze edu teiste ees oli mäekõrgune - hõbeda sai armeenlane Gor Minasjan 451 kiloga ning pronksi grusiin Irakli Turmanidze 448 kiloga.

Kui Seimi häiris libe kang, siis pikemate sõrmedega Talahhadze ja iraanlane Behdad Salimi oli rebimises hiilgavas hoos. Talahhadze lõi esmalt üle iraanlase maailmarekordi 214, lisades ühe kilo. Kuid mullusest rängast põlvevigastusest taastunud Salimi suutis vastata - 216! Seega Talahhadze sai rebimise maailmarekordimees olla veidi üle minuti.

Põnev duell sai ootamatu lõpu tõukamises, kui iraanlase kahte katset 245 kiloga ei võetud vastu. Iraanlane oli samuti üllatunud ja pahane. Ning kolmas katse lihtsalt ebaõnnestus. Talahhadze kindlustas esmalt kuldmedali, tõugates 247, seejärel sai üles ka 258 ning kogusumma maailmarekord oligi tema päralt. "Ma loodan, et see maailmarekord jääb püsima ja kui keegi selle ületab, siis mina," ütles grusiin esmalt pressikonverentsil. Ning muutis seepeale kohe meelt: "See on okei, kui keegi teine selle ületab. Mind ei huvita. Tegelikult oleks mul isegi hea meel."