Seda mitte sellepärast, et nad liiga palju ei lobiseks, vaid sealne merevesi on lihtsalt niivõrd saastunud, et piltlikult öeldes ujuvad nad kõrvuti inimfekaalidega.

Kuigi Brasiilia valitsus on korduvalt lubanud saastatud Guanabara lahe veega midagi ette võtta, näitavad viimased analüüsid, et see on inimesele endiselt ohtlik. Meres ujuvad rotaviirused, mis võivad põhjustada kõhulahtisust ja hiljuti avastatud nn "superbakter", mis võib nõrgema immuunsüsteemiga inimeste jaoks olla surmav.

Rio ülikooli teadlased tuvastasid tõsise saastatuse ka Ipanema ja Lebloni randades, kus ligi pool miljonit olümpiaturisti võistluste vahel lõõgastuvad, vahendab New York Times.

"Sportlased ujuvad sõna otseses mõttes inimfekaalide sees ning võivad nendest mikroorganismidest kergesti haigeks jääda," ütles kohalik pediaater doktor Daniel Becker, kes töötab vaeste linnaosas. "See on kurb ja murettekitav."

Rootsi triatleet Lisa Norden kummutab pisut kartusi ajalehes Expressen. Ta ütleb, et käis Rios eelmisel aastal võistlemas ning tema teada ei jäänud ükski ta konkurentidest haigeks. "Sealsele veele on seatud teatud nõudmised, mis viimaste mõõtmiste järgi minu teada ka heaks kiideti. Ma loodan, et see vastab tõele."