Sellega võeti magus revanš 2014. aasta MM-finaalturniiri poolfinaali 1:7 kaotuse eest, olgugi et väljakul olid enamus pallurid alla 23 aastased. Kui mõlemad meeskonnad olid neli lööki penaltiseerias õnnestunult sooritanud, eksis esimest korda Freiburgi ründaja Nils Petersen. Viimane otsustav löök jäi Barcelona superstaari Neymari sooritada.

Ühtlasi oli Neymar see, kes peo peremehed 26. minutil otse 20 meetri karistuslöögist juhtima viis. 59. minutil viigistas seisu sakslaste kapten Maximilian Meyer.

Kell 14.30. Kolm tundi enne mängu. Staadioni koridorides on näha vaid korraldajaid, vabatahtlikke, toidukioskite müüjaid. Tribüünidel võtavad kohti sisse üksikud ajakirjanikud, enamus laudadest on veel tühjad. Turvamehed saavad muru peal viimaseid instruktsioone, kuidas käituda, kui publik sisse lastakse. Lae kohal ripub Rio olümpia tulekatel, mille maratoonar Vanderlei Cordeiro de Lima 5. augustil põlema süütas. Aga tuli ise on kustus. Kas üldse pannaksegi põlema?

Kell 15.30. Kaks tundi mänguni. Tribüünid täituvad vaikselt inimestega, kellest suur on enamus on „arvake ise mis värvi särgis“. Mängib lõbus sambamuusika, mille saatel naisterahvad lippudega vehivad ja mehed, õlletops käes, vaikselt põlve väristavad. Neli suurt ekraani näitavad juba tund aega ühte ja sama pilti – maskott Vinicius lehvitab rahvale, lendavad õhupallid ja kollasel lindil kiri „Welcome! Bem Vindos!“

Maracana staadion kaks tundi enne mängu.

Kell 15.45. Monton on teinud suurepärased olümpiarõivad. Isegi sadade meetrite kauguselt näeb, kus istub mõni eestlane. Seda pole võimalik ühegi teise valge-musta-triibulise särgiga segi ajada juba selle golfisärgiliku lõike poolest. Rõõm on näha, et sa pole sellel hiiglasuurel areenil kaugel maal, mis Eestiga võrreldes asub, olgem ausad, pärapõrgus, ainus eestlane. Olümpiatuli on endiselt kustus.

Kell 16.35. Saksamaa väravavahid tulevad esimesena sooja tegema. Mis te arvate, mis häält publik teeb? Käsi püsti, kes pakkus „Buuu“! Kui kujutada ette, et see on Lilleküla staadion ja istekohti seitse korda vähem, võiks arvata, et mäng on kohe algamas. Publik on kohal, täitmata vaid mõned üksikud kohad. Järgmised kolmveerand tundi kuni hümnideni sisustatakse kindlasti meeleolukalt.

Kell 17.15. Fotograafid lastakse väljakule koridori äärde, kust gladiaatorid rivistuseks ja hümnide kuulamiseks välja tulevad. Ajakirjanikud laudade taga teevad üksteise võidu nutitelefonidega panoraamfotosid, sest Maracanal jalgpalli vaatamas on 90 % neist elus esimest ja viimast korda. Eesti Jalgpalli Liidul pole nii palju punast värvigi, et kõik need näod ükshaaval üles lugeda, mida see vutipühamu mahutab. Ametlik mahutavus on 78 639. Vabu kohti võib üles lugeda kahe käe sõrmede jagu.

Kell 17.20. Algab teleülekanne ja kõrvulukustava vile, laulu ja huilete saatel saabuvad platsile Brasiilia ja Saksamaa tulevikutähed ja Neymar – juba maailmakuulus staar, Barcelonale 80 miljonit eurot maksma läinud ründaja. Kuidas kõlab Brasiilia hümn, teab vist igaüks, kes kunagi jalgpalli MM-i vaadanud. Maracanal lisanduvad siia juurde aga külmavärinad ja tohutu tänutunne, et viibid sel hetkel just selles kohas.

11. minut: Esimest korda laseb publik kuuldavale sügava ohke, sest sakslaste üks nimekamaid pallureid Julian Brandt (Leverkusen) on põrutanud kauglöögi ristlatti. Kodumeeskonna õnneks põrkab see nii kõrge kaarega platsile tagasi, et selleni ei küündi enam keegi. Saksamaa on juba mängu alguses hambaid näidanud, kuid kaugeltki mitte nii head tehnikad, nagu brasiillased viljelevad.

26. minut: Neymar on hetkeks murul pikali ja valudes, kuid järgmisel hetkel juba palli taga valmis 20 meetri karistuslööki sooritama. „Ole ole ole, Neymar, Neymar!“ laulab publik. 15 sekundi pärast on pall ristnurgas ja maapõrkega väravas. Kisa, mida Maracana publik teeb, on kõrvadele veel hullem kannatada kui Rakvere Tarva – Tartu Rocki finaali ajal Kastani Arenal. See areen siin peaks pealt avatud olema ja sellised emotsioonid natukenegi hajutama, aga ta ei tee seda. 1:0 - Brasiilia juhib!

Neymari karistuslöök viis Brasiilia 1:0 juhtima.

31. minut: Surve, mille sakslased korraks peale saavad, on valus ja meeletu. Karistuslöök äärelt, latt, nurgalöök, Wevertoni tõrje. Brasiilia ajakirjanikud hoiavad peast kinni, kuid hingavad kergendatult, kui pall nende kaitses klaariks lüüakse.

42. minut: Sakslased nägid, et pall käis koos Wevertoniga väravas, brasiillased mitte. Väravajoonetehnoloogiat olümpial pole. Telekordus täit selgust ei anna. Uskumatu, aga isegi väravatagust kohtunikku pole! Niisis lepime faktiga, et pall ei käinud sees ja sakslased veel ei viigistanud. Vaheajale minnakse võõrustajate eduseisus.

Minu kõrval näpib üks Brasiilia telereporter, mikrofon kirjaga „News“ laual, terve mängu ainult telefoni, kui pubblik veidi kõvemini rõkkab, pöörab korra pilgu väljakule, aga siis on juba olukord ju lõppenud! Vaheajal tegi ta soengu korda ja käis korra positsioonil kaamera ees, teist poolaega vaatab edasi sama „innukalt“.

50. minut: Brasiilia on vajunud selgelt kaitsepositsioonidele, mis mängu sellises faasis tundub veidi lühinägelik lähenemine. Piisab mustadel särkidel üks ära lüüa, on eelis juba nende käes, sest Brasiilia kaitse on niigi närviline, ühe värava sisse lasknud Brasiilia kaitse seda enam.

59. minut: Ongi nähvakas käes! Sakslaste kapten Maximilian Meyer saab paremalt äärelt penaltipunkti juurde täpse söödu ja suunab selle pehmelt alla vasaku posti äärde. 1:1!

Maximilian Meyer viigistas 1:1.

66. minut: Brasiillaste lubava rünnaku peatab suluseisu lipp, poole minuti pärast tehakse neile kohtuniku poolt liiga (nende arvates) keskväljal ja Neymar põrutab käes olnud palli frustratsioonist vastu maad. Tujutsemisega vaoshoitud sakslaste vastu paraku ei saa. Peaks juba teadma!

80. minut: Algavad minutid, mis peaksid näitama, kuidas kumbki meeskond seda sõud lõpetada tahab – kas enne normaalajavilet või piinavalt pikal lisaajal ja penaltiseerias. Brasiillased võitlevad iga palli pärast ja põrutavad kastis sees peale, kust vähegi saavad. Sakslased on õnnelikud, kui sellest karukoopast eluga pääsevad.

90. minut: Lisaaeg läheneb vääramatu kiirusega. Publik sõelub juba toolide vahel, et endale väiksel puhkepausil joodavat-söödavat tuua. Sloveenia ajakirjanik mu kõrval tellib koridori suunduvalt kolleegilt juustuburgeri. Kohtunik näitab kolme lisaminutit.

96. minut: Suurepärane kontrarünnak Brasiilial, kuid selle asemel, et pall otse värava peale põrutada, hakkab Gremio klubi ründaja Luan sakslaste kastis trikitama. Fännid hoiavad peast kinni ega suuda ära imestada, kuidas see olukord ära lörtsiti.

105. minut: Esimese lisaaja lõpp. Luani võimalus jääbki selle perioodi parimaks. Kuigi mängida veel on, lõhnab väga loterii (loe: penaltiseeria) järele.

107. minut: Ilusa läbisöödu saab kaitsjate selja taha vahetusest sekkunud Felipe Anderson (Lazio), kuid väravavahiga silmitsi jäädes oma tööd ära ei tee.

120. minut: LISAAEG LÄBI! Mõlemad meeskonnad on salved padrunitest tühjaks tulistanud ning teineteisele vaid korra pihta saanud. Algab piinarikas kaevikusõda viimaste kuulidega. Ametlikult on neid mõlemal satsil viis, kui läheb pingeliseks, antakse paar tükki juurde. Kiiremad toovad popkorni juurde, sest see, mis nüüd algab, on närvesööv penaltiseeria!

PENALTID: Vahet pole, kumma värava all lüüakse, Brasiilia fännid on kõikjal.
Esimesena lööb sakslane Lukas Klostermann – sees!
Renato Augusto (väravavaht Weverton keerab selja) – sees!
Serge Gnarby löögi suuna aimab Weverton ära, aga löök on liiga tugev – jälle sees!
Marquinhos ei eksi – sees!
Brandt vilekoori saatel – sees!
Rafael Alcantara petab väravavahi ära ja suunab rahulikult alla posti – 3:3!
Niklas Süle ei eksi samuti – sees! Luan teeb seekord oma ära – 4:4!
Brasiillased võtavad palveasendi. Esimene patuoinas on Nils Petersen – väravavaht tõrjub!
Tribüünidel helendavad telefonid, Neymar realiseerib otsustava penalti ja teeb Brasiiliast esimest korda jalgpalli olümpiavõitja!

Kell 20.30. Möll, mis Maracanal lahti läheb, on hullumeelne. Võimas lõpp olümpiamängudele Rio de Janeiros. Olgu, korvpallifinaal on veel ka, aga selle võitjat me ju kõik teame. Kui seda kulda poleks tulnud, oleksid brasiillased olümpiat veel pikki aastaid maapõhja kirunud. Ainult peast soojad või ogarad lahkuvad autasustamise ajaks staadionilt. 99,8 protsenti publikust jääb paigale ja rõõmustab koos Neymari ja kompaniiga.
Neymar.

Saksamaa treener Horst Hrubesch reageerimas järjekordsele latti löögile.

Neymar ja Co medalitseremoonial.

Ametlik fännitsoon Olympic Boulevard Rio de Janeiros.