Jalgpall ja Brasiilia on sünonüümid. On olnud juba 1894. aastast saadik, mil Sambamaal esimene kirja pandud vutilahing peeti. Väljaku oli üles seadnud selle mängu esimesena Brasiiliasse toonud šoti eskpeditsionist Thomas Donohoe. Vähemalt nii väidab kõikvõimas Vikipeedia. Kuidas asi tegelikult oli, teab vaid Lunastaja Kristus mäe otsas, kui temagi, sest teda hakati ehitama alles 1921. aastal.

Igatahes ei suuda spordisõber Rio de Janeiro olümpiamängudel ette kujutada veel suuremat sündmust kui Brasiilia ja Saksamaa finaal. Olid ju sakslased need, kes selle rahva usu oma jalgpallikoondisse kustutasid. "Üks" ja "seitse" on numbrid, mida teab iga carioca ja teistegi linnade elanikud une pealt. 2014. aasta MM-i poolfinaalis purustati nende unistused kuuendast maailmameistritiitlist, esimesest pärast 2002. aastat.

Ringkäik Rio de Janeiro linnas

Aga mida tähendab ikkagi olümpiajalgpalli kuld brasiillastele? Jälle raske vastata, sest nad pole seda kunagi võitnud! Kujutate ette, ala on suveolümpia programmis alates 1900. aastast, kuid nii palju superstaare maailmale tootnud Brasiilia pole suutnud seda kinni panna. 1984., 1988. ja 2012. aastal jäädi hõbemedalile, 1996 ja 2008 saadi pronks. U-23 meeskonnaga koos on mänginud nii Neymar, Rafinha, Marcelo, Thiago Silva, Ramires, Diego Alves kui ka Ronaldinho, Ronaldo, Rivaldo ja Roberto Carlos, aga ikka ei midagi. Medal on küll medal, aga iga medal ei ole kaugeltki mitte kuld. Kui meil on ütlus, et neljas koht on jama, siis brasiillaste jaoks on igale teisele maale kaotamine häbiasi. Eriti veel mingile Mehhikole, kes sai neist jagu neli aastat tagasi Londonis.

Võit Saksamaa üle võiks Brasiilia jalgpallikoondise (olgugi, et platsil on enamus juuniorid) kohalike seas taas au sisse tõsta. Hetkel on vähemalt Rio de Janeiros veel populaarsemad meeskonnad Botafogo, Flamengo, Fluminense ja Vasco da Gama, kelle särkides inimesi on Maracana staadionil segamini kollaste koondisevormidega. Järgmine kord, kui olümpia Brasiiliasse tuleb (mida loodetavasti sel sajandil ei juhtu - G.L.), võiks ju olla kõik kollases.

Huvitav fakt: Brasiilia U-23 jalgpallikoondise esimene ametlik mäng toimus 1952. aasta 16. juulil Soomes Turus, vastaseks Holland ja lõpptulemuseks 5:1. Suurim võit saadi 30. jaanuar 2000 Kolumbia üle (9:0), suurim kaotus samuti Kolumbialt (1:5), kuupäev oli siis 10. veebruar 1980.