Parima isikliku rekordiga Lily finišeeris õdedest esimesena, 97. kohal ajaga 2:48.29, Leila jõudis 30-kraadises leitsakus pärale 114-ndana. Liina katkestas enne poolele maale jõudmist Kanteri ja treener Harry Lembergi silme all puusavalu tõttu.

„Olümpiamaratoni lõpetada on kirjeldamatu tunne. Värinad ja surinad käisid üle keha, kui õdesid nägin. Juba see, et me kolmekesi koos startisime, oli suur asi. Liinal küll ei läinud kõige paremini, aga me ei lubanud tal koju jääda. Lasime lõpus lihtsalt emotsioonid valla. Rõõmupisarad on meil alati kerged tulema,“ naeris Lily, kes lootis enne Riosse tulekut joosta aja 2.39 kanti. „Saime juba hommikul välja vaadates aru, et nii kuuma ilmaga pole see võimalik ja läksin rahulikult jooksma. Saja hulgas lõpetada on isegi täitsa hea. Saan aru – kuumad inimesd, kuum ilm. Brasiilia ju ikkagi!“

Õed Luiged rõõmupisaraid valamas.

Õdedele elasid raja ääres kaasa pea kõik Riosse reisinud Eesti fännid, ergutajaks mobiliseeriti isegi kettaheitja Gerd Kanter, kes jagas koos jooksjate treeneri Harry Lembergiga raja ääres joogipudeleid.

„Gerdist oli väga palju kasu!“ hõiskas Lily. „Mul oli 30. kilomeetri juures raske hetk. Karjusin, et viska plaksu. Kui kätte sain, siis ohh, kuidas energiat tuli! Väga vahva oli nii palju Eesti lippe raja ääres näha. Teadsime, et ka kodus on meil palju kaasaelajaid. Tahtsime emale-isale näidata, et oleme telekas. Samba tuli meil spontaanselt. Seda ette ei planeerinud, kuna ei teadnud, kas saame finišis kokku."

Liina Luik

Sõõrumaaga enne starti energiaring

Enne maratoni, mis startis vibulaskjaidki võõrustanud karnevaliareenilt, tuli Luikesid teele saatma Eesti Olümpiakomitee president Urmas Sõõrumaa koos peasekretäri Siim Suklesega. Võeti käest kinni ja tehti üks tubli energiaring, mis õdede sõnul neile kuhjaga positiivset aurat andis.

Finišisse jõudes hakkas pärast spontaanset sambatantsu pihta meeletu intervjuude jagamine. Koju jõudes peab ilmselt mänedžer-treener Lemberg endale mitu telefoni muretsema, sest kutseid erinevatele maailma maratonidele tuleb juba uksest ja aknast. New Yorgi maratoni korraldajal on olümpialinnas kolmikutega juba kohustuslik selfie tehtud.

„Tokyo olümpiani mõtleme päris tõsiselt välja joosta. Kaugemale hetkel ei planeeri. Et kõikidele soovijatele vastu tulla, võime ju koos joosta kümmet kilomeetrit või poolmaratoni. Täismaratoni joostaksegi vaid kaks-kolm korda aastas,“ rääkis Leila.

Esimene suurem eesmärk on 30-aastastel õdedel joosta hästi Berliini Euroopa meistrivõistlustel kahe aasta pärast. „Seal võiks tiimitööd teha,“ pakkus Lily.