Vaikus. Öö. Lennuk kihutab 11 000 meetri kõrgusel New Yorgist Rio de Janeirosse. Minnakse olümpiale. Kes sportlasena, kes ametnikuna, kes fännina, kes ajakirjanikuna. Mine tea, äkki mõni ka terroristina. Loodame, et siiski mitte. Salongis on pime, enamus reisijaid magavad. Ka vilkalt askeldanud ja lõpmatalahkelt naeratanud stjuardessid on oma urgudesse peitu pugenud.

Meeldejääva välimusega Leedu korvpallifänn Tomas Balaišis kurdab, et ega see lennukiuni õige uni ole – nagu magaks, samas oled üleval. Hargneb jutt. Selgub, et uhke habemega mees tuuritas mõnikümmend aastat tagasi Eesti metal-bandi Tharaphitaga. „“Merekurat“ on meil siiani tuntud laul,“ nendib perfektset inglise keelt valdav fänn. Meie juhusliku ja spontaanse öise vestluse põhiteemaks on siiski korvpall.

Balaišis läheb Riosse kulla järgi. Leedu läheb alati võitma. See ei tähenda, et madalam koht ei rõõmustaks. Olümpialt on siiani toodud kolm pronksi. Neljandatele mängudele mineva korvpallisõbra sõnul väga olulistest palluritest seekord keegi kõrvale ei jäägi. Mõistagi on kohal Toronto Raptorsi staar Jonas Valanciunas. Keskmängijal pidi oleme suur süda, nii koondise kui fännide suhtes. „Kui ta NBA-sse sai, läksime mänge vaatama. Meid oli kuus tükki ja ta lubas kõigil nädal aega enda juures elada,“ muheleb Balaišis heldinult.

Kuuldes, et paljud Eesti põhimängijad tänavu eri põhjustel koondise esindamisest loobuvad, ta suurt numbrit ei tee – nemadki on inimesed, vajavad puhkust. Küll aga paisutab mehe silmi info, et meie juuniorid jäid Euroopas tagantpoolt kolmandaks. „Meie kaotasime ühe mängu, finaali Hispaaniale,“ üritab ta vestluspartnerit vististi lohutada. Nojah.

Leedu süsteem toimib, noori tuleb üha ja üha peale. Põnevusega oodatakse 20-aastase Domantas Sabonise lõplikku avanemist. Meil kannab noormängija silti veel 25-aastane, neidki otsitakse tikutule abil. Miks oleme jäänud valgusaastate kaugusele? Kuidas teie nii kaugele arenesite?

Balaišisel imevits puudub, Leedu eduloost rääkides toob ta välja kaks märksõna, mida soovitab meilegi. Esiteks, korvpallikoolid. Teiseks, alaliit korda. Tema sõnul olnud Leedus ühel hetkel korvpall ja jalgpall mõlemad korralikul stardiplatvormil. Ühes alaliidus hakkas uute inimeste eestvedamisel toimuma sihikindel töö, teises lokkas korruptsioon. Kui asi ei toimi ja tulemust pole, vajate ehk verevahetust, kõlab kõrvalseisja puusalt tulistatud arvamus.

Lõpetame jutu siiski positiivselt. Leedulast üllatasid Riias toimunud EM-finaalturniirile kohale sõitnud Eesti fännide hulk. Populaarsus on hea valuuta, mille abil võib ehitada midagi suurt, kui seda rumalal kombel lihtsalt näppude vahelt minema voolata ei lasta.