USA ühe suurima telekanali NBC spordireporter Gadi Schwartz, kes täna kolmikõdedest maratonijooksjaid Lilyt, Liinat ja Leilat intervjueeris, rääkis Delfile ja Eesti Päevalehele, kuidas ta isegi Eesti kohta infot otsis.

"Nendest ei saa lihtsalt kunagi küllalt," oli Schwartzi esimene mulje fenomenaalsetest jooksjatest, kui oli intervjuu lõpetanud. "Sa seisad seal ja üritad vahet teha, kes neist on Lily, kes Leila ja kes Liina. Nad on samas iseloomult imelised! Ei jõua nende võistlust ära oodata!"

Schwartz oli Luikesid intervjueerimas kogu meeskonnaga - kaameramees, helimees, produtsent jne. NBC reeglite järgi tuleb kõigil nende töötajatega usutluse saamiseks saada vastav luba, mille produtsent mulle ka kerge vaevaga mobiili paar rida toksides hankis.

Intervjuu ühe osana pidid Luiged omavahel kohti vahetama, mis nägi välja nagu topsimäng, kus sa pead meelde jätma, millise anuma all pall on. Õed tiirutasid teineteise ümber ja kui seisma jäid, pakkus reporter kõik nimed mööda.

Miks kolmikud maailma meediat nii palju paeluvad? "Eelkõige on siin ajalooline aspekt - nad on ikkagi esimesd kolmikud, kes olümpial osalenud. Lihtsalt uskumatu, et nad on jäänud kokku, treenivad koos ja tulid siia koos võistlema. Ja see siin ei ole mingi tavaline võistlus. Siin jagatakse välja olümpiakuld, -hõbe ja -pronks. Äärmiselt paeluv!"

"Parim asi olümpia juures on, et see toob kokku nii palju erinevaid riike. Vahel ollakse oma riigis nii kinni, et ei tehta sellistest maadest nagu Eesti väljagi. See paneb inimesed mõtlema: "Need tüdrukud on Eestist. Las ma uurin midagi Eesti kohta!" See laiendab su silmaringi," seletas Schwartz ülevoolavalt.

"Mina tean niipalju, et teil on veidi üle miljoni elaniku, olete endine idabloki riik, mis on aastatega palju arenenud ning teil on ilmselgelt väga korralik jooksuprogramm."

Schwartzi tiim palus ligi 10-minutilise teleintervjuu lõpuks Luikedel teha nende jaoks demokõndi ehk jalutada kaamera suunas 20 meetrit. Sõu lõpetuseks, kui kaamerad kinni pandi, küsis üks kolmikutest treener Harry Lembergi käest: "Kui palju me neid veel tegema peame?"

Luikedele korraldati täna peapressikeskuse suures saalis rahvusvaheline pressikonverents, kus oli kohal kogu maailma meedia raskekahurvägi ja muud väiksemad-suuremad huvilised.