Olümpiatriatlon koosneb 1,5 km ujumisest, 40 km rattasõidust ja 10 km jooksust. Ujumise roll on suur, sest rattarajal lubatakse grupisõitu ja varakult veest väljunud teevad eest kadumiseks koostööd.

Kivioja treenis ujujana Monika ja Gunnar Tõnningu käe all üheksa aastat. On ta ujumises lihtsalt andetu?

“Karmilt küsitud,” tõdeb Kivioja. “Vastama pean ometi: jah! Mu veetunnetus jätab soovida.”

Gunnar Tõnning lisab: “Kaidil on rinnuliujuja eeldusi, aga triatlon nõuab kiireimat, krooli. Ta ülim töökus laseb siiski veel edeneda.”

Äsjasel triatlonisprindi EM-il olümpiafavoriidid ei osalenud ja Kivioja tuli neljandaks. Pärast ujumist oli ta väledaim naine rajal!

* * *

Triatlonist sai olümpiaala Sydneys 2000 eestlaste osavõtuta. Ent Marko Albert oli triatloni juba leidnud ja kahel järgmisel olümpial tegi kaasa. Ateenas 2004 sai Albert 21. koha.

* * *

Nüüd koguti olümpiapunkte 15. maist 2014 kuni 14. maini 2016. Kivioja püsis selle aasta alguseni õige nappidel punktidel, tase ei võimaldanud punkte püüdma minnagi.

15. veebruaril, pärast Kanaaride-laagreid alustas Kivioja kolmekuist reisi. Laager Sydneys, võistlused Wollongongis (8.) ja Mooloolabas (10.), käeluumurd New Plymouthis, uus laager Sydneys, võistlus Kaplinnas (10.), lend Mehhikosse läbi New Yorgi ja võistlus riigi lõunaservas Huatulcos (5.), lõpuks väsinud etteaste Yokohamas (40.). Kogutud punktidest piisas, et saada nn new flagi, seni esindamata riigi olümpiakoht.

Kuidas on EOK toetuseta sportlasel võimalik maailma pidi reisida?

Triatloniliidu kontaktisik Tiina Pallas selgitab: “Kaidi sponsorlepingud on sõlmitud alaliidu kaudu. Paljus oleme tuginenud Kaidi vanemate suhetele, Kulka on aidanud. Oleme väikese ja vaese alaliiduna teinud taotlusi siia ja sinna, tänu Kaidi nähtavale püüdlikkusele saame vastuseid. Üks erafirma saatis 258 eurot, nii tore! Ega Kaidil kerge ole: ta saab hakkama arstita, oma varustust tassib lennukilt lennukile ise, ratta paneb omal käel kokku. Imeväärselt tubli!”

* * *

Kokku stardib olümpiatriatlonis 56 naist 39 riigist. Selge favoriit on ameeriklanna Gwen Jorgensen. Langenud Londonis 2012 rehvipurunemise ohvriks, on Jorgensen viimasel ajal võitnud kõik võistlused, mida on võita tahtnud. Temal avaalaga muret pole, omal ajal kuulus ta Wisconsini ülikooli ujumiskoondisse. Teda toetab võimas tiim.

Tabeli teine number oli olümpiakvalifikatsioonis Andrea Hewitt (Uus-Meremaa), kes lõpetas kaks eelmist olümpiat esikaheksas. Tema taha reastusid ameeriklannad Sarah True ja Katie Zaferes, lisaks on ohtlikud Non Stanford ja Viki Holland Suurbritanniast.

Missis X on 34-aastane šveitslanna Nicola Spirig. Võitnud Londonis kulla, sünnitas ta 2013 Marko Alberti kunagisele vastasele Reto Hug’le poja ja naasis triatlonisse. Mullustel Euroopa mängudel Bakuus teenis Spirig ainsa saadaval olnud olümpiapileti ja punktitabel talle enam korda ei läinud.

* * *

Kivioja osaleb 10. juulil Tartus eurosprindil, järgneb laager Otepääl. 25. juulil sõidetakse koos treener Margus Tammega Portugali harjutama ja sealt 10. augustil juba olümpialinna.

“Tartus tahan kodustele uut taset näidata. Väike unistus on veel: ma pole sel aastal kordagi pjedestaalile tõusnud …” lausub Kivioja häbelikult.

* * *

“Olümpiatsükli loen juba kordaläinuks, sest peaeesmärk oli olümpiale pääseda,” ütleb Kivioja. “Rios tahan lihtsalt väärikalt võistelda. Mulle meeldiks, kui jätaksin võistlusse jälje. Näiteks aitan rattasõidus vedada gruppi, kust keegi liidritele oluliselt läheneb. Ju siis lähenen ka ise ja hangin usku, mida Tokyosse pürgides vaja läheb!”