Teinekord läheb hing härdaks, kui üle mitme-setme aasta koged midagi noorusest – saad tõelist vahukoorekooki, lüpsisooja piima või vaatad legendaarset sõjafilmi „Lahingusse lähevad ainult ässad”. Ehk saad taas nõukogulikus järjekorraski seista.

Vanemad inimesed mäletavad, kuidas toimis õnneliku kommunismi poole tüürivas riigis kaubandus – seisad järjekorras, saad tšeki, lähed järgmisse sappa, saad maksta, siis seisad taas ja lõpuks ulatatakse sulle kaup.

Rio de Janeiros käib samal moel kohalike telefoninumbrite soetamine. Kõigepealt võtab üks näitsik ostja andmed ja kirjutab välja arve, teise juures saad maksta ning kolmandalt telefonikiibi.

Vahe ENSV ajaga siiski on – kui omal ajal teenindas sind valges kitlis ümar ja torisev mammi, kellele ostjad olid ainult nuhtluseks, siis Brasiilias teevad müüjatööd vaskset karva särava naeratusega kaunitarid.

Valge ja must

Maailm on muutunud ülimalt rassitundlikuks ja see mõjutab isegi Rio de Janeiro olümpiamängude avatseremooniat.

Reede õhtul toimub Maracanã staadionil suur sõu, kuid, nagu selgub, kärbitud kujul. Esialgu oli plaanis episood, kus tutvustatakse riigi üht kaunimat naist, supermodell Gisele Bündchenit, keda üritab pildistada üks poisike, ent kelle kolm politseinikku minema toimetavad.

Probleem peitub selles, et Bündchen on valgenahaline, poisike aga afrobrasiillane. Pärast peaproovi tõusis lärm, sest võis jääda mulje, et rassistlike stereotüüpide kohaselt tahab tumedanahaline valget naist röövida ja stseen kustutati kavast.
Brasiilia ehe ilu, supermodell Gisele Bündchen