Ahto Valter oli noore Eesti Vabariigi ja ka kogu maailma üks tähelepanuväärsemaid noori meresõitjaid. Juba 14-aastasena asus ta tööle madrusena Baltimaade uhkeimal purjelaeval “Tormilind”. 17-aastasena oli ta kündnud merd ja ookeane erinevatel laevadel ning jõudnud oma rännakul Ameerikasse. Lugedes juhuslikult prantslase Alain Gerbault’i ümberilma purjereisi kirjeldust, tärkas temas vastupandamatu soov ka ise selline reis teoks teha. Naasnud tagasi Eestisse soetas ta teenitud raha eest endale ühe väikese, jõemudas seisnud ja avamere jaoks kõlbmatu purjepaadi, seadis selle sõidukorda ning purjetas sellega ilma suurema kärata ja koos venna Kõuga üle Atlandi. Korrates seda kangelastegu järgnevatel aastatel veel neljal korral, saavutas ta kiiresti maailma meedia ning teiste meremeeste tähelepanu ning imetluse…

Kuus pikka aastat on kulunud erinevate Ahto elukäiku ning sündmusi kirjeldavate ning kujutavate materjalide välja peilimiseks maailmas, materjalide valdajatega kontaktide loomiseks, läbirääkimisteks ning lõpuks nii mõnegi materjali oleme isiklikult Eestisse toimetanud. Materjalid pärinevad Ameerikast, Kanadast, Austraaliast ja näiteks Lõuna-Aafrika Vabariigist ning tänaseks on neid kogunenud juba aukartustäratav kogus. Neist suurimaks ja väärtuslikumaks leiuks võib pidada Ahto ookeaniületuste filmilõike 30-ndatest ning ajavahemikul 1938-1940 aset leidnud ümbermaailmareisi puudutavate päevikute, foto ja filmikogu leidmist. Filmikogu, mille hulgas ka haruldane filmimaterjal aastast 1938 — seesama märgilise tähtsusega Ahto ümbermaailma reis.

Meremess 2016 raames saab messi külastaja kuulata loengut Ahto Valterist, tema merereisist ja leitud materjalidest pühapäeval, 20. märtsil kell 13.00 Meremessi auditooriumis.

Jaga
Kommentaarid