“Viimase 120 000 käega olen kaotanud 32 000 dollarit,” kirjutas mullu Eesti parimaks pokkerimängijaks valitud Olympic-Online profitiimi liige Aasmaa eile oma blogis. Mehe sõnul soovib ta oma viimase aja kaotustelainest pokkerisõpradele rääkida eesmärgiga, etinimesed näeks pokkerimängu varjulisemat poolt profi enda silme läbi. “Elu pole alati lill ja pokkeris ei saa igapäev võita,” tõdeb tartlane.

Pikemaajalise kaotustejadaga silmitsiolles rõhutab pokkeriproff edasise planeerimisel - olulisim on sellises situatsioonis mitte pead kaotada, kainelt kaalutleda. Kaine pea on kaotuste manageerimisel on eduka mängu jaoks võtmetähtsusega.

Swongiks valmis

Mullu kuulusid Raigo Aasmaa “kontosse” näiteks kolmas koht ja 110 000 eurot auhinnaraha augustikuisel EPT Tallinna põhiturniiril ja võit detsembris Praha GSOP-l koos 100 000-eurose auhinnarahaga.

Aasta kokkuvõttes oli mänguline kasum ca 200 000 eurot. 2012. aasta esimestelgi kuudel oli tulemuseks 50 000 dollarit, kuid siis tuli halvast kaardijooksust tingitud kaotuste laine ehk pokkerimängijate kõnekeeles swong. Hetkeseisuga on need numbrid viimase 120 000 mängukäe jooksul 32 000 dollarit miinust.

Pokkerimängija peab olema sellisteksolukordadeks valmis ning kaardijooks tohib mõjutada ainult ühte perioodi, mitte mängija üldist käekäiku. Sellises seisus oleks Aasmaa sõnul suurimaks veaks püüd kõrgemates limiitides kiirema kasumi teenimine.

Tegelikkuses tuleb lühikese periooditagasilöökidest hoopis panuseid alla võtta, olla vaimselt tasakaalukas javältida kaotustest tulenevate emotsioonide tekkimist. “Näiteks netipokkeris olen küll jooksvalt plussis, kuid kui nii edasi läheb, tuleb jaanuariks vist miinus,” kirjeldab mees tänast seisu. “Praeguseks olengi seetõttu loobunud 2 kuni 4-dollariliste ja kõrgemate panustega mängudest, mängin Holdemit või Omahat 1-2 dollari laudades.”

Pokkerimängu puudutavale erialakirjandusele tuginedes on Eesti mulluse parima mängija olukord hea näide sellest, kuivõrd määrava tähtsusega on profi- ja muidugi ka harrastusmängija jaoks tark riskijuhtimine. Riskantseteks olukordadeks planeerimine olgu pokkerimängijal juba esimesi turniire mängides mõttes. Sest nii oled tahes-tahtmata ettetulevateks kaotusteks nii mentaalselt kui ka ennekõike rahaliselt valmistunud.

Kogu varu

Esimene märksõna on – valmistu mõõnaks aegsasti! Profimängijal peab kindlasti olema vähemalt paari-kolme kuu jagu “varu”, et halvemate tulemustega perioodil väiksematele panustele keskenduda, leiab Aasmaa. “Üsna levinud on, et mängija kaotusteperiood võib ulatuda mitme kuu – kuni poole aasta pikkuseks.”

Seega on mängu A&O juhtida oma rahavoogusid selliselt, et elu õnnestuks elada. “Pelgalt mängust tuleva jooksva rahavoo baasilt elu elamine on riskantne tee – heal perioodil tundub kõik suurepärane, aga kui jooks hakkab kokku kuivama, läheb juba raskeks,” rõhutab pokkerimängija. “Seega, kui soovid olla edukas, valmistu juba edu perioodil kindlasti ka halvemateks aegadeks.”

Kui oled suutnud oma materiaalse baasi võimalikeks kaotusteks ette valmistada ja proovid seejärel väikeste sammudega taas joonele saada, võib värskenduseks korraks aja maha võtta. Nii nagu plaanib ka Raigo Aasmaa. “Septembri lõpus tahaks minna korra Dubaisse puhkama, šoppama ja luksuslikku linna vaatama!”

Olympic-Online on esimene Eestis litsentseeritud internetikasiino ja -pokkerituba, mis alustas tööd 2010. aastal. Olympic-Online pakub pokkerimängu maailma suurimas pokkerivõrgustikus iPoker Network.